Gemeenten hebben nog tijd genoeg om zich voor te bereiden op hun nieuwe taken met betrekking tot de gewijzigde Drank- en Horecawet. Dat zegt Minister Edith Schipper van Volksgezondheid in antwoord op vragen van Lea Bouwmeester (PvdA). Die stelde kamervragen naar aanleiding van een artikel van Binnenlands Bestuur over dat gemeenten niet klaar zouden zijn voor hun nieuwe bevoegdheden. Het Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW) en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP zijn ervan overtuigd dat ze het niet gaan redden.
Minister:Tijd genoeg voor gemeentetaken drankwet
Minister Edith Visser denkt dat gemeenten voor 1 januari 2013 zich wel hebben voorbereid op de wijziging van de Drank- en Horecawet.…
Misbruik jongeren
De Eerste Kamer heeft in mei de gewijzigde Drank- en Horecawet aangenomen, bedoeld om alcoholmisbruik onder jongeren terug te dringen. Vanaf januari 2013 zijn gemeenten verantwoordelijk voor toezicht en handhaving. Uiterlijk op 1 januari 2014 moeten gemeenten een verordening hebben voor paracommercie: de verkoop van alcohol in sportkantines, buurthuizen en zelfs verzorgingshuizen. Daarin moeten in elk geval de schenktijden staan.
Geen plan
Het Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW), opgericht door voormalig controleurs van de Voedsel- en Warenautoriteit deed eind vorig jaar onderzoek of de gemeenten er al mee bezig waren. Najaar 2011 had 92 procent nog geen plan van aanpak voor de invoering van de gewijzigde Drank- en Horecawet.
Geen idee
En ook STAP merkte dat de gemeenten geen idee hebben wat ze te wachten staat. Woordvoerder Joost Mulder: ‘Op regiobijeenkomsten in de afgelopen maanden hebben we zeshonderd ambtenaren gesproken. Die schrikken als ze horen wat er allemaal bij de wet komt kijken.’
Groot karwei
Volgens STAP is het opstellen van een verordening nogal een karwei. ‘Een grote gemeente met honderden clubs, variërend van amateurvoetbal tot damvereniging moet een verordening maken waarin de regels voor alle clubs hetzelfde zijn, dat schrijft de wet voor. Er mag alleen onderscheid worden gemaakt naar ‘aard’; een jongerencentrum heeft een andere aard dan een hockeyclub of de bar van een bejaardenhuis.’
Modelverordeningen
Maar de minister ziet daarin geen probleem. Volgens haar hebben de meeste gemeenten al in een lokale verordening vastgelegd dat geen sterke drank mag worden verkocht in sportkantines en buurthuizen. En ook zou hier de sluitingstijden al in staan. Mocht dit niet het geval zijn dan kunnen de gemeenten volgens haar gebruik maken van modelverordeningen die onder andere door de VNG en door de BHBW beschikbaar worden gesteld.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit is toch de minister die beweerde dat de tandartstarieven niet zouden stijgen als we die vrij zouden geven? Hoe serieus moeten we die dan nog nemen.
Ah, heerlijk, van die demissionaire ministers die nooit ergens problemen zien, maar die ook nooit bereid blijken zaken echt terug te draaien als het daadwerkelijk misgaat, zie inderdaad het drama met de tandartsen. Ik vind het onvoorstelbaar dat demissionaire ministers gewoon op ramkoers door bliijken te stomen en zoveel mogelijk schade lijken te willen veroorzaken voordat ze echt moeten vertrekken. Schande.