Advertentie

GGD stopt met boosterprikken zonder afspraak

Zaterdagochtend stonden er lange files op de wegen rondom de vaccinatielocaties in Hollands Midden en de parkeerplekken stonden op alle locaties helemaal vol.

04 december 2021
GGD-shutterstock-1894492174.jpg

De GGD Hollands Midden stopt per direct met het aanbieden van boosterprikken zonder afspraak aan 60-plussers vanwege de grote verkeersdrukte die zaterdag is ontstaan. Het besluit is genomen op advies van de veiligheidsregio.

Gevaarlijk
Zaterdagochtend stonden er lange files op de wegen rondom de vaccinatielocaties in Hollands Midden en de parkeerplekken stonden op alle locaties helemaal vol. ‘Omdat dit tot gevaarlijke verkeerssituaties leidde, is nu besloten te stoppen met booster op vrije inloop. Het is dus niet meer mogelijk om zonder afspraak langs te komen’, aldus de GGD.

Meer personeel
De GGD bood 60-plussers vanaf donderdag de mogelijkheid zonder afspraak langs te komen voor een extra vaccinatie tegen corona omdat er meer vaccin en personeel beschikbaar was dan dat er afspraken voor een boosterprik werden gemaakt. Die mensen moesten hun laatste prik wel langer dan zes maanden geleden hebben gekregen.

2100 prikken
Vrijdag meldde koepelorganisatie GGD GHOR Nederland al dat het prikken zonder afspraak in Hollands Midden een tijdelijke actie was. Van de actie werd gretig gebruik gemaakt. Donderdag kregen 2000 mensen een boosterprik zonder afspraak. Vrijdag ging het om meer dan 1700 mensen. Zaterdag stond er direct bij opening van de locatie in Leiden een rij en kregen op de drie priklocaties meer dan 2100 mensen een prik zonder afspraak.

Maatwerk
De GGD Hollands Midden zegt de komende tijd beschikbare plekken ‘via maatwerk’ te willen invullen. Vanaf deze week kunnen mensen uit de regio die nog geen afspraak gemaakt hebben, maar wel al aan de beurt zijn, een sms van de GGD verwachten. Als zij met hun ID-bewijs kunnen aantonen dat ze inderdaad aan de beurt zijn, kunnen ze naar de vaccinatielocatie gaan voor een boosterprik. Momenteel worden via het RIVM mensen uit 1941 uitgenodigd.

Andere regio’s
Of andere regio's in de tussentijd mensen zonder afspraak een oppepprik geven, is niet bekend. De landelijke regel blijft volgens de GGD-koepel onveranderd. ‘Van oud naar jong en op basis van uitnodiging’. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie