Advertentie

BOA Bond: 'Maak thuiswerken verplicht'

De Nederlandse BOA Bond noemt de avondklok geen oplossing. ‘Een groter probleem is dat te veel mensen naar hun werk 'moeten'. Maak centraal afspraken met werkgevers. Stel thuiswerken verplicht en maak van werken op kantoor een uitzondering’, stelt de bond op Twitter voor.

12 januari 2021
Stress-thuiswerken-shutterstock-1707812791.jpg

Om het coronavirus te bestrijden roept de Nederlandse BOA Bond werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op om thuiswerken verplicht te stellen. De BOA Bond ziet daarin meer heil dan het invoeren van een avondklok.

Avondklok
De Nederlandse BOA Bond noemt de avondklok geen oplossing. ‘Boa's zien dat het 's avonds rustig is op straat. We verwachten niet dat een avondklok zal bijdragen aan een oplossing, terwijl het wel een hoop gedoe oplevert’, zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond.

Thuiswerken verplichten
‘Een groter probleem is dat te veel mensen naar hun werk 'moeten'. Maak centraal afspraken met werkgevers. Stel thuiswerken verplicht en maak van werken op kantoor een uitzondering’, stelt de bond op Twitter voor. In een toelichting zegt Kuin: ‘Wat wij zien is dat veel mensen onderweg naar hun werk zijn. Het is druk op de weg en op bedrijventerreinen, een heel verschil met de lockdown in maart en april. Het heeft te maken met de verhouding tussen werkgevers en werknemers. Werknemers kunnen niet zomaar besluiten thuis te werken omdat de regering ons daartoe oproept. Ze zijn afhankelijk van hun werkgevers. De regering zal afspraken moeten maken met werkgevers om thuiswerken verplicht te stellen. Werknemers moeten daarin ondersteund worden.’

Drukte op de wegen
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen al langer dat iedereen die thuis kan werken ook thuis zou moeten werken. Volgens de organisaties is verder niet duidelijk waardoor de drukte op de wegen wordt veroorzaakt. ‘Het kan zijn dat mensen eerder met zijn vieren in een busje naar het werk gingen, terwijl ze nu allemaal apart reizen. Het ontbreekt aan een analyse van wat er rijdt op de weg.’ Verder stellen de organisaties dat de impact van de ondernemersorganisaties ook beperkt is. Zo kan thuiswerken wel worden verplicht, maar zijn de mogelijkheden in te grijpen beperkt als een ondernemer daar geen gehoor aan geeft. ‘Ze hangen niet aan een touwtje’, verduidelijkt een zegsvrouw. Verder kan volgens de organisaties lang niet iedereen thuiswerken. Voor zeker de helft van de beroepsbevolking, circa 4,5 miljoen mensen, is dit niet mogelijk, zo klinkt het.

 

Hogere boetes
In het programma NPO Radio 1-programma Dit is de Dag zei de voorzitter van de vakbond BOA ACP, Richard Gerrits, dat de bond hogere boetes en strengere straffen als coronamaatregelen worden overtreden wil. De bond vindt dat de straffen op het niet naleven van de coronaregels momenteel te laag zijn. 'De boetes voor het overtreden van de coronaregels moeten naar duizend euro. Dan maak je het verschil. In omliggende landen is dat ook het geval', aldus Gerrits. De voorzitter spreekt van 'rotte appels', die hard aangepakt moeten worden. Coronaboetes zijn op dit moment 95 euro. (ANP/Redactie)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Ze trekken tegenwoordig wel een erg grote broek aan die boa's! Met dit onderwerp hebben ze helemaal niets te maken, lijkt me.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Paul / projectleider
Goede oproep! Welke politieke partij durft dit over te nemen?Het vaak ook gewoon niet willen...i ken verschillende voorbeelden van mesnen die een administratei moeten bijwerken op hun werk (CRM systeem, factuursysteem), kan in deze tijd prima van huis!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
H. Wiersma / gepens.
Thuiswerken is voor sommige bedrijven en/of productievormen zonder het oplopen van zeer grote economische schade onmogelijk. Dus dit is een nogal onbezonnen reactie van de BOA Bond. Bij het overwaaien van het Brexit-coronavirus richting ons land is de beste methode de invoering van een avondklok vanaf 20.00 uur. Overigens lijkt de handhaving daarop meer een zaak van de politie dan voor Boa's.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jan
Maar dan ook de vuilnismannen, buschauffeurs en wegwerkers thuis laten werken! En de BOA's natuurlijk.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie