bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Werkt de Wet inburgering voor inburgeraars?

Onderzoek voor Ministerie SZW: Inzicht krijgen in ervaringen van inburgeraars met diverse onderdelen van het inburgeringsstelsel.

BMC
13 maart 2023
bmc onderzoek inburgeraars

In hoeverre werkt de Wet inburgering voor inburgeraars zélf? Dat is wat het Ministerie van SZW wil weten. BMC, Regioplan en OpenEmbassy staan samen aan de lat voor een deelonderzoek binnen deze evaluatie. Online enquêtes. Vragenlijstonderzoek. Actieonderzoek. Expertpools. Diepte-interviews, waarbij statushouders gedurende enkele jaren meerdere keren geïnterviewd worden. De onderzoekers van BMC, Regioplan en OpenEmbassy zetten een flink arsenaal aan onderzoeksmethoden in om inzicht te krijgen in de ervaringen van inburgeraars met de verschillende onderdelen van het inburgeringsstelsel.

Een prachtige opdracht, maar volgens BMC-adviseur Bert Peterse is wat er met de antwoorden gaat gebeuren belangrijker. ‘Ik ben blij dat het perspectief van de inburgeraar nu eindelijk mee wordt genomen’, zegt hij. ‘Tot nu toe zijn er slechts enkele evaluaties met de betrokkenen zelf geweest; het gros van het onderzoek naar inburgering bestond uit evaluaties van het systeem en papierwerk vanaf de zijlijn. Dit deelonderzoek onderstreept de ambitie van het Ministerie om van de inburgering een lerend stelsel te maken, met oog voor potentiële verbeteringen.’
Lees hier meer over het onderzoek en de rol van BMC.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.