bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Programmatisch werken aan wicked problems

Aanpakken met Impact: programmatisch werken vanuit de bedoeling.

BMC
28 mei 2024
Aanpakken met impact

Alle publieke organisaties kennen ze: complexe maatschappelijke opgaven ook wel ‘wicked problems’, waarbij veel organisaties en mensen betrokken zijn. Het is moeilijk om vat op deze opgaven te krijgen, vanwege de complexiteit en hardnekkigheid van de problematiek. Voor deze complexe uitdagingen heeft BMC een aanpak ontwikkeld waarin praktijk en theorie samenkomen: Aanpakken met Impact. Aanpakken met Impact zorgt voor duurzaam resultaat door de drijfveren van mensen en organisaties aan te boren.

Aanpakken met Impact is een programmatische werkwijze. Vanuit een gedeelde bedoeling werken gedreven programmamanagers samen met inwoners, professionals en bestuurders, al doende lerend, aan oplossingen voor complexe maatschappelijke opgaven. Aanpakken met impact staat voor het ontwikkelen en uitvoeren van oplossingen die aansluiten op de leefwereld van mensen met oog voor de werkwijze en de belangen van overheden en organisaties.

Hoe werkt Aanpakken met Impact?

Elke maatschappelijke opgave of situatie is anders. Daardoor zijn de behoeften en vragen bij iedere opgave ook anders: hoe kunnen we de maatschappelijke opgave aanpakken? Hoe organiseer ik een programma? Hoe pak ik mijn rol als programmamanager? Hoe krijg ik inwoners en maatschappelijke organisaties mee? Hoe organiseer ik het netwerk? Allemaal voorbeelden van vragen die kunnen spelen bij het aanpakken van een opgave en de inrichting van een programma.

Een succesvol programma is geen lineaire reis in een directe lijn van A naar B. Daar zijn de opgaven meestal ook te gecompliceerd voor. Een programma vraagt eerder om een onderzoekende geest, om ontdekken, monitoren en evalueren in verschillende fasen. Stap voor stap komt u dichterbij het einddoel. Aanpakken met Impact kent vier fasen die de strategische ambities van elke opgave helpen vertalen in praktisch uitvoerbare plannen en (deel)projecten met zichtbare resultaten.

Reisgids voor structurele impact

Binnen Aanpakken met Impact gebruikt BMC graag een reismetafoor, omdat Aanpakken met Impact een reis is; een reis naar impact. Een programmamanager begeleidt, als een reisgids, een reisgezelschap dat, met een reisdoel in gedachte, gezamenlijk een zoektocht naar impact aangaat. De gedeelde bedoeling is als een kompas. Door samen de reis te plannen en te ondernemen ontstaat een praktische, inspirerende en methodologische netwerkaanpak met samenhangende interventies. Interventies die samen een duurzaam effect hebben op de levens van inwoners, leerlingen en cliënten.

Geheel in lijn met deze reismetafoor heeft BMC een reisbrochure laten maken boordevol methoden, tools en praktische ervaringen.
Die is hier gratis te downloaden.

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe Aanpakken met Impact uw maatschappelijke opgave kan aanpakken? Neem dan vooral contact op met Marijke Andeweg of Martine Bekamp. Zij helpen u graag verder.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.