Advertentie

Bezwaar maken goedkoper in grote gemeente

Een bezwaarschrift indienen is in een grote gemeente stukken goedkoper dan in een kleinere. Grote gemeenten zijn ook efficiënter in de afhandeling.

19 december 2011

Een bezwaarschrift indienen is in een grote gemeente stukken goedkoper dan in een kleinere. Grote gemeenten zijn ook efficiënter in de afhandeling, blijkt uit een onderzoek van Berenschot.

Verschil

Bij grote gemeenten kost een bezwaarschrift gemiddeld 645 euro, bij kleinere gemeenten 998 euro, concludeert Berenschot uit een benchmarkonderzoek onder twintig gemeenten. Gemiddeld handelen grote gemeenten ook meer bezwaarschriften af: 7,4 per 1000 inwoners, tegen 3,5 per 1000 inwoners in de kleinere gemeenten.

Regeldruk

De onderzoekers denken dat de regeldruk, die in grotere gemeenten hoger is, een mogelijke verklaring is. "Waar veel mensen op elkaar wonen wordt vaak meer gehandhaafd. Denk aan boetes voor foutparkeren of het los laten lopen van honden, dit zijn besluiten waarop bezwaar gemaakt kan worden", aldus Frank Maas van Berenschot. Door het grotere aantal procedures is het afhandelproces waarschijnlijk ook efficiënter in te richten, waardoor een bezwaarschrift in een grote gemeente goedkoper kan. De afdoeningstermijn is in een kleinere gemeente 'aanzienlijk' langer, melden de onderzoekers.

Inzicht

Berenschot denkt dat het belangrijk is te weten hoe bezwaarprocedures verlopen. "Inzicht in de wijze waarop bezwaarschriften worden afgehandeld, kan zich vertalen in betere besluitvormingsprocessen", stelt Maas. "Een bezwaarschrift is een uitgelezen kans om van de burger te horen wat hij vindt dat beter kan. Dat is van belang voor de vertrouwensrelatie tussen burger en overheid."

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

C.van den Bergh / hoofd productgroep bezwaar beroep
Reagerend op de mail van Bart concludeer ik dat hij eens bij de gemeente Utrecht moet informeren naar de wijze van afdoening van bezwaarschriften. Voor het oplossen van geschillen kent deze gemeente al langere tijd een andere aanpak. De andere grote gemeenten zijn ook druk doende met een alternatieve afhandeling van bezwaarschriften Biza heeft een rapport uitgebracht, waarin de werkwijze van Utrecht wordt geprezen.
Peter / sr. adviseur
Ik vind de kop misleidend. Hij suggereert dat je voor het indienen van een bezwaarschrift moet betalen. Het indienen van een bezwaarschrift is gratis. Dit is zelfs in de Algemene wet bestuursrecht bepaalt. Het gaat in dit onderzoek over de interne kosten die de gemeente heeft voor de afwikkeling van een bezwaarschrift. Wat de aantallen betreft denk ik dat een grote gemeente gemiddeld meer beschikkingen per 1000 inwoners neemt dan een kleine gemeente. Daarnaast zie je in een grote gemeenten vaak meer bezwaarschriften die tegen eenzelfde beschikking zijn gericht. En in een kleine gemeente zijn er vaak korte(re) lijnen met de behandelend ambtenaar of wethouder. Dat kan ook een positief effect hebben. Tot slot wil ik er nog op wijzen dat veel gemeenten goede ervaringen hebben met zgn. premediation, d.w.z. een informele aanpak om te komen tot een oplossing. Er zijn voorbeelden dat door zo'n procedure meer dan 50% van de ingediende bezwaarschriften wordt ingetrokken omdat partijen tot een oplossing zijn gekomen. Lukt dit niet, dan wordt de normale bezwarenprocedure voortgezet.
Klaas / Hoofd afdeling Belastingen/Interne Zaken
Ik sluit mij aan bij de eerste reactie van Peter. De kop is misleidend. Ten tweede heb ik juist de omgekeerde ervaring en vraag mij af hoe Berenschot dit onderzoek heeft uitgevoerd. Juist kleine gemeenten hebben korte lijnen, kunnen snel schakelen en hebben door middel van premediation direct contact met de burger. Bij grote gemeenten word je vaak van het kastje naar de muur gestuurd en is men niet op de hoogte van de plaatselijke situatie. En een benchmark onder 20 van ruim 400 gemeenten is absoluut niet representatief. Afgelopen jaar bleek ook uit de de cijfers van de Waarderingskamer dat de top 10 met het minste aantal bezwaren uit kleine gemeenten bestaat.
Bart / jur. adviseur
De kop is niet alleen misleidend, het gaat ook uit van een principieel verkeerde oriëntatie, nl. op de kosten. Wellicht is dit de reden dat grote gemeenten latief meer bezwaarschriften hebben dan de kleine. Wat er in de primaire fase vaak fout gaat (vanwege de bulk en de standaardisering) wordt dan nog eens overgedaan in bezwaar. Dat is snel en dus relatief goedkoop, maar begrip en acceptatie bij de burger zul je daardoor niet krijgen. Terecht is in de eerdere reacties opgemerkt dat de inzet van pre-mediationvaardigheden weliswaar bewerkelijk is, maar wel het vertrouwen van de burger in het bestuur kan versterken of herstellen. Vanwege die bulk kan/wil de grote gemeente dit maatwerk ook in de bezwaarfase niet bieden. Kleine gemeente wel, pak dit voordeel! Als je dan toch wilt vergelijken op kosten, dan lijkt mij een vergelijking van de totale kosten in relatie tot de begroting de beste.
Advertentie