Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra ambtenaren Delfzijl door bedrijf betaald

Projectontwikkelaar Millenergy betaalt de gemeente Delfzijl 45.000 euro voor de inzet van extra ambtenaren. Die moeten zorgen voor een…

Vergunningseisen
Millenergy, een bedrijf dat windturbineparken ontwikkelt en exploiteert, wil op korte termijn weten of het voldoet aan de vergunningseisen. Volgens de gemeente moeten er extra ambtenaren worden ingehuurd om de aanvraag snel af te handelen. De ontwikkelaar gaat die kosten nu betalen.

Nog niet zeker
Op RTV Noord laat wethouder Mahmut Kaptan weten dat daarmee de toekenning van de vergunning niet zeker is gesteld.

Nog niet zeker
Op RTV Noord laat wethouder Mahmut Kaptan weten dat daarmee de toekenning van de vergunning niet zeker is gesteld.

Op RTV Noord laat wethouder Mahmut Kaptan weten dat daarmee de toekenning van de vergunning niet zeker is gesteld.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

peter stevens

Heeft deze gemeente goed door waarmee ze bezig is?

Op 25 oktober 2010, 18:13
Henk Eleveld

Even los van de gebezigde taal in de reacties ben ik het met de reacties eens. Het mag niet zo zijn dat inzet van ambtenaren wordt betaald door een ander dan de gemeente zelf.

Legesopbrengsten behoren voldoende te zijn om de kosten van het beoordelen van een vergunningaanvraag te dekken. Ook als dat een wat lastige vergunning is. Dat zou ook Delfzijl moeten weten.
Het tempo waarin aanvragen worden behandeld mag nooit afhankelijk zijn van iemands portemonnee. Dat levert strijdigheid op met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur (gelijkheidsbeginsel, vertrouwensbeginsel, fair play e.d.).
Een gemeente mag voor haar activiteiten in de publiekrechtelijke sfeer alleen geld vragen wanneer dat is vastgelegd in de een publiekrechtelijke regeling. De legesverordening van Delfzijl vermeld niets over het betalen van € 45.000,--.

Kortom: mag niet.
vr.gr.
henk eleveld

Op 25 oktober 2010, 18:45
Henk Eleveld

Sorry, eerste zin slaat op de forse taal bij zibb.nl. Maar dat 'buitenstaanders' op die site zo reageren zoals ze doen spreekt natuurlijk wel boekdelen.

Op 25 oktober 2010, 18:48
Gerard Cappers

Uiteraard zo op het oog een vreemde en niet correcte werkwijze. Henk Eleveld geeft dat keurig aan.
En toch een nuancering...... Om te beginnen werft de gemeente de mensen: het lijkt me dat je daarmee onafhankelijkheid in elk geval kan waarborgen.
En als je breder denkt in termen van "wie heeft welk belang" is er toch iets voor te zeggen. Want het bedrijf heeft kennelijk haast: wil geen tijd verdoen aan een kansloos plan. De gemeente heeft echter geen geld om aan de gewenste snelheid tegemoet te komen. Die heeft waarschijnlijk haar proces op maximale efficiency ingericht, niet op maximale snelheid. Dat lost het bedrijf op door extra te betalen. Dat kan iedere burger op kleine schaal overigens ook doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van de duurdere spoedprocedure voor een paspoortaanvraag.
Let wel: de zorgvuldigheid en de onafhankelijkheid van het proces moeten te allen tijde gewaarborgd zijn! Maar als iemand wil investeren in versnelling binnen die randvoorwaarden? Je zou het ook een vorm van klantenservice kunnen noemen....

Op 26 oktober 2010, 11:47
Ad Franzen

Terecht dat hier meteen kamervragen over worden gesteld:
http://pvv.nl/index.php/component/content/article/66-jhim-van-bemmel/3638-vergunning-te-koop-in-delfzijl.html

Op 26 oktober 2010, 12:59
Jan

De overheid moet toch zakelijker worden? Nu is een gemeente dat en is het ook weer niet goed.

Op 26 oktober 2010, 19:06
Bob Proper

Niks mis met het inhuren van extra sterkte. De extra kosten voor een nieuw bestemmingsplan worden ook gewoon verhaald op de aanvrager. Als door prioritering wordt gewacht met behandelen kan dat wat mij betreft worden opgelost door het invliegen van extra krachten.
De hamvraag is echter "wat gebeurd er met de ambtenaren als dit project is afgerond?" Die blijven langer hangen of krijgen een vast contract. In tegenstelling tot wat velen denken gaan ze vervolgens niet zitten niksen, maar verzinnen nieuwe projecten en beleid en geven een vermogen uit. En zo groeit niet alleen het ambtenaren bestand gestaag, maar wordt ook de begroting fors opgeschroefd!

Op 27 oktober 2010, 09:14
HMC van Heusen-Smulders

Laten we elkaar geen mietjes noemen, dit is gewoon een verkorte procedure voor wie het kan betalen, simpelweg en zonder nuances: voorkeursbeleid voor draagkrachtigen. Op termijn lever je gewoon bij een aanvraag een tweetal medewerkers mee die dan sec daarmee aan de slag gaan. En wie dit niet kan betalen, tja, die komt op de hoop van Sint Juttemis. En over die onafhankelijkheid, mag ik eeeeeeven in herhaling vallen, laten we elkaar geen mietjes noemen, mijn kapper maakt me niet zooooo blond!

Op 1 november 2010, 14:11

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in