Vriendjespolitiek en corruptie. Met name op lokaal en regionaal niveau maken politieke partijen binnen Europa zich er schuldig aan. Maar Nederland is een positieve uitzondering, zo blijkt uit het eerste anti-corruptierapport van de Europese Commissie.
Nederlandse aanpak corruptie voorbeeld voor EU
Nederland pakt corruptie in de politiek goed aan en is daarmee een voorbeeld voor de EU, stelt het eerste anti-corruptierapport van de…
Belangenverstrengeling voorkomen
Politieke partijen in Europa zouden meer regels moeten opstellen om vriendjespolitiek en belangenverstrengeling te voorkomen. Op dit moment zijn dergelijke regels er vaak niet of zijn te zwak. Dat blijkt uit het eerste anti-corruptierapport van de Europese Commissie dat maandag wordt gepubliceerd.
Nauwelijks sancties
,,De integriteit in de politiek blijft een aandachtspunt voor veel EU-lidstaten'', aldus het rapport. Hoewel veel lidstaten strengere regels hebben opgesteld als het gaat om de financiering van een politieke partij, constateert Brussel ook nog veel tekortkomingen. Er worden nauwelijks afschrikkende sancties opgelegd tegen illegale financiering van een partij. De kans op corruptie is groter op regionaal en lokaal niveau, aldus het rapport. Op landelijk niveau is de controle beter geregeld.
Geïntegreerde aanpak
De Nederlandse aanpak van corruptie kan echter als voorbeeld dienen voor andere landen in de Europese Unie, stelt de Europese Commissie. Brussel prijst het Nederlandse model waarbij het voorkomen en opsporen van corruptie op nationaal en lokaal niveau geïntegreerd wordt aangepakt. Maar de Europese Commissie plaatst ook kanttekeningen. Zo ontbreekt het bewijs dat buitenlandse omkoping effectief wordt aangepakt.
Omkoping en andere praktijken kosten de Europese economie ongeveer 120 miljard euro per jaar.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Heeft die commissie wel goed gekeken dan? Zelfs bij de benoemingen van lokale ambtenaren is de procedure wel maar de uitvoering daarvan niet zoals het wezen moet. Voorbeelden? Kijk maar eens in het zgn Groene Circuit van Windmolenbouwertjes, belangehebbenden, leden van de topfamilie van dit land, Brusselse ambtenaren, etc etc.Toevallig wel ongeveer 600 namen. Zei dhr Mertens van de v.m. Katholieke Arbeidersbeweging 40 jaar geleden ook al. Of is ons land de Koning Eénoog bij de blinden?
Wat men bedoelt te zeggen is dat er in Nederland er een beschaafde corruptie is en dat het geen exorbitante gedragingen kent zoals in menig Oost- en Zuid-Europees land (ik laat China, Rusland e.d. er even buiten), waarbij het volk LIJDT onder de corruptie. Wij hebben er last van, maar lijden er niet onder, we accepteren dergelijk gedrag in goede tijden en in crisistijden kosten we degenen die dergelijk gedrag niet op tijd bijstellen, in de media uit en spuwen we op de profiteurs. Overall gezien hebben we een gedoogscene; zolang ze OOK maar goed voor ons zorgen! En natuurlijk, er blijft altijd een laag Untouchables, zal altijd blijven, maar overall gezien, doet Nederland het niet slecht... Nu nog al die disfunctionerende profiteurs van adviseurs en managerslagen eruit!
Wat jammer toch voor al die sneue zelfbenoemde klokkenluiders dat er in de praktijk in Nederland nauwelijks iets aan de hand blijkt.
Mensen die genoeg hebben krijgen van geld nooit genoeg.Corruptie is er wel degelijk in Nederland,kijk maar naar de VVDers van rijn enzv.
Kijk eens naar het voorstel met betrekking tot de rechtspositie van ambtenaren en dan met name de uitzonderingen hierop. Geen 'vriendjespolitiek'?