Overslaan en naar de inhoud gaan

Langs Duitse graven lopen is 'geschiedvervalsing'

Het brengt de boodschap over aan de jeugd dat in een oorlog iedereen slachtoffer is en dat er geen duidelijk onderscheid bestaat tussen…

Defileren langs de graven van gesneuvelde Duitsers tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei is 'ongepast en gevoelloos'. Het staat gelijk aan geschiedvervalsing.

Daders en slachtoffers
Het brengt de boodschap over aan de jeugd dat in een oorlog iedereen slachtoffer is en dat er geen duidelijk onderscheid bestaat tussen daders en slachtoffers. Met die felle bewoordingen veroordeelt het Nederlands Auschwitz Comité het voornemen van het Comité 4 Mei in het Gelderse Vorden om op de avond van 4 mei ook langs het graf van een aantal omgekomen Duitsers te lopen.

Henk Aalderink

Net als vorig jaar is er veel ophef ontstaan over het voornemen om de Duitse gevallenen te betrekken bij de plaatselijke dodenherdenking. Vorig jaar stapte de splintergroepering Federatief Joods Nederland FJN naar de rechter en kreeg gelijk: burgemeester Henk Aalderink mocht niet langs het Duitse graf lopen.

Nederlandse slachtoffers centraal

Maar het gerechtshof in Arnhem vernietigde dat besluit een paar weken geleden, waarna het plaatselijke herdenkingscomité besloot dit jaar alsnog langs de Duitsers te lopen. De wandeling maakt geen deel uit van de officiële herdenking, maar is daarna. Aalderink en een wethouder willen aan het hele programma meedoen. De raad praat volgende week donderdag over dat plan. Het Auschwitz Comité roept de gemeente 'met klem' op om het niet te doen. ,,Op 4 mei staan de Nederlandse slachtoffers en hun nabestaanden centraal. Het leed hun aangedaan, dat is wat wij op deze dag herdenken'', aldus het comité.

Opnieuw naar de rechter

FJN wacht af welk besluit de gemeenteraad volgende week neemt en stapt zonodig opnieuw naar de rechter. Ook wil de groepering aangifte doen wegens opzettelijke belediging van Joodse nabestaanden.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

S.T. Buwalda

Het is jammer dat het Auschwitzcomité c.s. nog steeds niet het verschil weet tussen de Wehrmacht en het Nazi-apparaat. Het lopen langs graven van gesneuvelde Duitse soldaten is een mooi gebaar van verzoening en is, 68 jaar na dato, zeer gepast in een zich meer en meer verenigend Europa.

Op 7 maart 2013, 08:07
Rene

vrede en veiligheid begint met respect, ook voor standpunten waarnee jij het niet eens bent. Juist het Auschwitzcomité c.s zouden dat moeten beseffen en uitdragen.

Op 7 maart 2013, 08:11
Heleen Nieman

Ik vind het jammer dat het Auswitz Comité 'slechts' het leed wil herdenken, hoewel ik begrijp dat dat een belangrijk deel is voor de mensen die het leed hebben meegemaakt, en ook voor hun nabestaanden die mee hebben geleden en dat wellicht nog steeds doen.
Mij lijkt vooral belangrijk dat bij de herdenking ook vergeving hoort. Vergeving is niet zozeer voor de daders, maar vooral voor de heling van degene die vergeeft.

Op 7 maart 2013, 08:53
MRe

Wat is de Dodenherdenking op 4 mei?
Tijdens de Dodenherdenking (officieel: de Nationale Herdenking) op 4 mei worden in het hele land om 20.00 uur de NEDERLANDSE slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen.
(officiële tekst op site van de Rijksoverheid. Caps van mij)

Op 7 maart 2013, 09:42
Mark

@MRe Als we de tekst op Rijksoverheid.nl (die overigens enkele jaren geleden NIET sprak over NEDERLANDSE slachtoffers, maar enkel slachtoffers) letterlijk gaan nemen, kunnen we wel wat minder herdenken. Op 4 mei worden namelijk ook de gesneuvelden uit Nederlands-Indië herdacht. In feite zijn dat dan ook geen slachtoffers, zij worden echter wel herdacht. Krom, niet?
Ik vind dat organisaties (CIDI, FJN, Auschwitz comité) de oogkleppen eens af moeten zetten. Veel van de Duitse soldaten hadden geen/weinig keus. Zij zijn ook slachtoffer geworden van een regime, de SS'ers daargelaten.

Op 7 maart 2013, 10:16
Paul

Volgens mij draait het hier om de timing en de manier waarop. Je moet mensen wel de ruimte geven om te herdenken. Nu kap je het af door meteen over te lopen.
Ja een heleboel Duitser waren ook zielig in WW2 (denk maar aan prins Claus). Maar neem er dan op een andere moment tijd en ruimte voor.

Op 7 maart 2013, 10:30
Linden

Deze vorm van wij - zij (ingroup - outgroup) denken, leidt al de geschiedenis lang tot de allergrootste ellende tussen individuele mensen en hele volkeren. Het is een van de dingen die we met dieren gemeen hebben, je hoort tot de kudde of niet.
Met de vorige schrijvers erg eens.

Op 7 maart 2013, 10:31
Mascha Janssen

In een tijd waarin het antisemitisme weet toeneemt in heel Europa is het zeer ongepast en heel pijnlijk voor de nabestaanden om de graven van Duitse soldaten te bezoeken. Waarom zou je inderdaad de daders ook moeten herdenken?

Op 15 maart 2013, 03:23

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in