Het privébezoek van de Marokkaanse koning Mohammed VI eind maart aan Amsterdam heeft 'iedereen overvallen'. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan donderdag tegen de gemeenteraad. 'Er kwam veel meer over ons heen dan we dachten.'
Amsterdam overvallen door bezoek koning Mohammed VI
'Een privébezoek is dan niet echt een privébezoek meer', aldus de burgemeester Van der Laan. 'Er kwamen zelfs mensen uit Frankrijk om…
Vierhonderd mensen
De koning verbleef zo'n zes dagen in de hoofdstad met een gevolg van vierhonderd familieleden, vrienden en personeelsleden, vijftig auto's en dertien vrachtwagens om de bagage in en uit te laden. De vorst verbleef in het Waldorf Astoria Hotel aan de Herengracht, waar zich dagelijks een grote groep bewonderaars voor de deur verzamelde. Buurtbewoners klaagden over getoeter tot diep in de nacht, gevaarlijke verkeerssituaties en andere overlast.
Eer bewijzen
'Een privébezoek is dan niet echt een privébezoek meer', aldus de burgemeester. 'Er kwamen zelfs mensen uit Frankrijk om eer aan de koning te bewijzen.' Van der Laan zei dat hij pas kort van tevoren op de hoogte werd gesteld over het bezoek door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het Waldorf Astoria Hotel kreeg het pas twee dagen van tevoren te horen.
Lessen trekken
Volgens Van der Laan moet de stad 'lessen trekken' uit dit soort bezoeken. 'We moeten vooraf actiever kijken of een bezoek grote volksbewegingen kan oproepen. Er moet een escalatiemodel komen voor hele populaire personen die een grote aantrekkingskracht hebben op Amsterdammers, waardoor we hinderlijke dingen zoveel mogelijk kunnen beperken.' Dat moet niet alleen gelden voor koningen, maar ook voor andere staatshoofden en popsterren. Van der Laan: 'Er zitten weer een paar popsterren aan te komen. Maar ik zal geen namen noemen.' (ANP)
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Toch laat het bezoek zien dat het gewoon kan in Amsterdam, in Nederland. Dat niet iedereen zich gedraagt is jammer, maar zie ik bij onze Koningsdag ook in de portieken rond het Museumplein of bij ultra rechtse demonstraties.
Daar dachten de bewoners daar vast anders over K. de Beer. Blijkbaar geldt het verbod op toeteren niet voor een grote groep Marokkanen of was de politie bang om in te grijpen. Er staat een boete op ongeoorloofd toeteren en dit kon de hele nacht doorgaan. Ongelofelijk. Ik heb de beelden gezien op de tv en wat ik dacht was, waarom wonen jullie hier als jullie koning zo geweldig is. Ik vindt het ongelofelijk deze aanhang en uiting van verheerlijking.
Soms wordt het verbod op toeteren gedoogd afhankelijk van de situatie. Niet uit angst of wat dan ook. En waarom mag je als Nederlander niet blij zijn met de komst van een geliefde koning die de roots heeft van je voorouders? Ik zie Nederlandse Australiërs ook wel opgetogen reageren bij de komst van Koning Willem-Alexander. Denken we ook niet meteen, was maar niet weggegaan.