bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Terugblik conferentie wonen 2022

De krapte op de woningmarkt is een ‘Wicked problem’. Verslag Atlas conferentie 22 juni 2022.

24 juni 2022
Jorrit 3

Klokslag 15:00 gaf dagvoorzitter Natasja van den Berg het startschot voor de Atlas conferentie 2022 in Rode Hoed in Amsterdam. Direct werd de interactie met de circa 150 aanwezige gasten in De Rode Hoed gezocht door te vragen wie er zelf krapte op de woningmarkt ervaart.

Natasja

Henriëtte Rombouts, directeur Wonen van de gemeente Amsterdam, verzorgde de inhoudelijke opening en stelde dat de krapte op de woningmarkt een ‘Wicked problem’ is dat we ook op die manier moeten aanvliegen. Ook werd gesteld dat het belangrijk dat wat je bouwt in verbinding staat met de toekomstige behoeften en de bestaande voorraad.

Henriëtte

Jornt Mandemakers (Senior onderzoeker Atlas Research) presenteerde vervolgens het themaonderzoek en de speciaal daarvoor ontwikkelde maat voor de krapte op de woningmarkt, de zogeheten Woondruk-index. De index laat zien dat we landelijk met een tekort van 390 duizend woningen kampen, wat ruim 110 duizend woningen meer is dan tot nu toe werd becijferd in het officiële “statistische woningtekort”. Hij liet onder andere zien dat niet alleen de verhouding tussen het aantal huishoudens en de woningvoorraad, maar ook de woonwensen van woningzoekenden worden meegewogen in de Woondruk-index. Kijk hier voor een samenvatting van de onderzoeksresultaten en de woondruk per gemeente. Vervolgens ging hij met het publiek in gesprek over de praktische implicaties van deze resultaten.

Jorrit 1
Jorrit 2
jorrit 4

Kleinkunstenaar Barbara Breedijk verzorgde tijdens het intermezzo een muzikale wrap-up met een luchtige medley over de woningnood.

Barbara

Daarna kreeg OIaf Cornielje, afdelingshoofd programmering en monitoring directie woningbouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), het woord. Hij kreeg de lachers op zijn hand door te verzuchtte dat hij direct na dit leuke intermezzo een saai verhaal moest gaan vertellen over Rijksbeleid. Daarna lichtte hij de doelstellingen van het ministerie voor dit vraagstuk toe: onder meer zo snel mogelijk naar de 100.000 nieuwe woningen per jaar met tweederde daarvan dat betaalbaar moet zijn. Een bemoedigende doelstelling, al vroeg de zaal zich wel af wat er onder betaalbaar wordt verstaan en of de bouwplannen niet te ambitieus zijn.

Olaf

Dat de krapte op de woningmarkt een ‘Wicked problem’ is met veel verschillende kanten bleek tijdens het panelgesprek. Hierin schoven Carolien Schippers (directeur Grond en Ontwikkeling gemeente Amsterdam), Melissa Koutouzis (trekker van het Woonprotest) en Anne-Jo Visser (Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties) aan en werd het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken belicht. Ook de zaal werd door dagvoorzitter Natasja van den Berg ruimschoots betrokken in de discussie.

Panel

Afsluitend werd traditioneel het eerste exemplaar van de Atlas voor gemeenten 2022 uitgereikt door directeur Rein Halbersma aan de gaststad (gemeente Amsterdam).

Uitreiking

De dag werd afgesloten met een borrel waarbij alle aanwezigen uitgebreid met elkaar konden napraten. Al met al een meer dan geslaagde conferentie!

Borrel
Borrel 2
Borrel 3
borrel 4
Borrel 5
Francine & Jornt

Contact


Francine Burema                                           Jornt Mandemakers         
Junior onderzoeker                                       Senior onderzoeker
Projectleider conferentie                              Projectleider woononderzoek
burema@atlasresearch.nl                       mandemakers@atlasresearch.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.