bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

De maatschappelijke waarde van musea in de Gooi en Vechtstreek

De waarde is hoger dan de maatschappelijke kosten.

30 oktober 2023
musea rapport

De maatschappelijke waarde van twaalf musea in de regio Gooi en Vechtstreek is groter dan de maatschappelijke kosten, zowel binnen de regio als voor heel Nederland. Dat blijkt uit dit onderzoek dat Atlas Research heeft uitgevoerd in opdracht van twaalf samenwerkende musea in de regio Gooi en Vechtstreek.

In dit onderzoek staan de volgende musea centraal: het Comenius Museum, het Dudok Architectuurcentrum, Museum Weesp, het Huizer Museum, Kasteel-Museum Sypesteyn, Pinetum Blijdenstein, Museum Hilversum, Nederlands Vestingmuseum, Forteiland Pampus, Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Muiderslot en Singer Laren. In dit rapport onderzoeken we de maatschappelijke waarde van bovengenoemde groep samenwerkende musea in de regio Gooi en Vechtstreek en zetten dit tegenover de maatschappelijke kosten. Bovendien wordt de waarde van vrijwilligers uitgelicht, welke voor het grootste deel niet gemonetariseerd konden worden.

Voor dit onderzoek nemen we vijf maatschappelijke waarden mee, volgens een framework ontwikkeld door Atlas Research, namelijk het plezier dat mensen beleven aan het bezoeken van musea (gebruikswaarde), de waarde die mensen hechten aan het wonen in de buurt van musea (optiewaarde), de waarde die voortkomt uit de trots en identiteit die mensen ontlenen aan de museumcollecties (bestaanswaarde), de waarde uit bestedingen door toeristische museumbezoekers en werkgelegenheid (economische waarde), en de waarde die educatieve schoolbezoeken bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen (sociale waarde).

Voor de twaalf musea komt dit samen uit op een totale maatschappelijke waarde van €15,2 miljoen euro (€12,1 miljoen voor regio Gooi en Vechtstreek, €3,1 miljoen voor de rest van Nederland). Hier tegenover staan kosten uit overheidssubsidies, welke in totaal €6,2 miljoen euro bedragen. Dit komt in totaal uit op een saldo van €9,0 miljoen euro per jaar (€10,2 miljoen euro voor de regio Gooi en Vechtstreek en -€1,2 miljoen euro voor de rest van Nederland).

Voor meer informatie, download dan onze whitepaper.

nancy francine joost

 

Contact

Nancy Blaker
Senior onderzoeker
blaker@atlasresearch.nl

Francine Burema
Onderzoeker 
burema@atlasresearch.nl

Joost Poort
Onderzoeker
poort@atlasresearch.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.