Circa 16.500 bezwaren zamelde Natuurmonumenten in twee weken tijd in tegen de komst van Luchthaven Twente, maakte de vereniging donderdag bekend. Ook de gemeente Losser maakt bezwaar tegen de plannen, zowel bij het rijk als bij de gemeenten Enschede en Dinkelland, die in hun bestemmingsplannen ruimte maken voor een burgerluchthaven op het voormalige militaire vliegveld bij Enschede.
Meer dan 16.000 bezwaren tegen luchthaven Twente
Plan burgerluchthaven Twente levert ruim 16.000 bezwaren op
Ook partnergemeenten maken bezwaar
Woensdagavond liep de bezwarentermijn af tegen het luchthavenbesluit van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur). Natuurmonumenten kwam in actie nadat een plaatselijke actiegroep had ontdekt dat het luchthavenbesluit voorschrijft dat duizenden bomen in de omgeving van het vliegveld gekapt moeten worden, omdat ze te hoog zijn voor de aanvliegroutes. Dat was eerder voor gemeenten als Oldenzaal en Dinkelland eveneens reden om de aanvankelijke steun in te trekken en bezwaar te maken. Zelfs de gemeente Enschede en de provincie Overijssel, twee van de drie partners in projectorganisatie ADT, besloten deze week een zienswijze tegen de bomenkap in te dienen.
Monumentale bomen moeten wijken
Volgens ADT zou Mansveld van plan zijn om de regels voor bomenkap te versoepelen, zodat maar ,,enkele honderden bomen'' moeten verdwijnen. Eind mei zou het ministerie met exacte aantallen komen. ,,Het ministerie zwijgt tot nu toe hierover, dus we hebben geen enkele garantie'', aldus Natuurmonumenten en regionale actiegroepen. Natuurmonumenten is een van de beheerders van natuurgebieden rondom de voorgenomen luchthaven. Volgens de vereniging zouden monumentale bomen en zeldzame planten en dieren moeten wijken voor het vliegveld.
Cijfers banengroei ‘geflatteerd’
ADT wil op het voormalige militaire vliegveld bij Enschede een regionale burgerluchthaven ontwikkelen. Dat zou volgens ADT ongeveer 2000 banen opleveren, maar een onderzoek wees uit dat dat cijfer sterk is geflatteerd en dat het maar om enkele honderden banen gaat. Veel bezwaarmakers hebben ondertussen ook grote twijfels over geluids- en milieuoverlast. Het vliegveld zou in 2016 operationeel kunnen zijn.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Twente wordt geweld aangedaan.
Stoppen met die bomenkap.
Dan maar geen vliegveld.
Dit is een aanslag op ons mooie twente.
Vreemd dat die bomen kennelijk vroeger geeobleem waren en als er nu weer gevlogen gaat wordenrg. Verder gewoon gaan vliegen vanaf dat vliegveld. Wat kunnen NL'ers toch moeilijk doen, over die paar vliegtuigen.Prachtig juist.
En dat te bedenken dat dit vliegveld nimmer rendabel kan worden. Men heeft tenminste 1.300.000 reizigers nodig om te blijven bestaan. Dat lukt zelfs Rotterdam niet, met een bevolking van 2.5 miljoen in de directe omgeving.
Dus er gaat weer veel kapot, voor wat? En wie betaalt de verliezen? Net zoals in Limburg en Groningen: de belastingbetaler.
Dus we krijgen de volgende situatie. De (k)luchtvaartbrance betaalt geen accijnzen en belastingen, maar krijgt wel subsidie in de vorm van extra lage grondprijzen en opvang van de verliezen.
zie voor de cijfers : https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-orga …
Laat dit stukje van nederland zijn karakter, natuur en landelijkheid, toch behouden. Het is uitermate geschikt voor rust en toerisme.er is weinig grond voor dit megalomane idee om ook bedrijvigheid èn lawaai naar Twente toe te halen.de cijfers van werkgelegenheid èn aantallen passagiers zijn zwaar overtrokken en alleen bedoeld om overheden over te halen met dit absurde plan in te stemmen.