Advertentie

Raad Amsterdam wil spoeddebat over einde proef wapencontroles

Volgens burgemeester Halsema zijn op donderdagavond 10 november een aantal 'onbevoegde controles' uitgevoerd.

ANP
21 november 2022
stopera-amsterdam.jpg

Vrijwel de voltallige Amsterdamse gemeenteraad heeft een spoeddebat aangevraagd over de gestrande proef met gerichte wapencontroles. Ze willen hierover donderdag met de driehoek (burgemeester, OM en politie) in gesprek tijdens een raadscommissievergadering, kondigen twaalf partijen aan.

'Onbevoegde controles'

Vrijdag werd bekend dat Amsterdam per direct stopt met een proef met wapencontroles nadat een aantal acties niet volgens de afspraken is verlopen. Zo zijn volgens burgemeester Femke Halsema op donderdagavond 10 november een aantal 'onbevoegde controles' uitgevoerd. Mensen werden in publieke gebouwen gefouilleerd en een van de controles was in een jongerencentrum buiten de aangewezen risicogebieden. Halsema noemde dit namens de driehoek 'zeer ernstig'.

Impact

'De fracties uit de Amsterdamse gemeenteraad willen graag zo snel mogelijk met de driehoek in gesprek over de onbevoegde fouilleeracties die plaatsgevonden hebben in onze stad, de impact ervan, het tijdpad dat voorafging aan het besluit van de driehoek om de proef per direct te beëindigen en het aangekondigde onderzoek dat gaat plaatsvinden naar de onbevoegde fouilleeracties', schrijven de partijen. Alleen Forum voor Democratie heeft de zogenoemde actualiteit niet ondertekend. De politie, die intern kijkt naar wat er is gebeurd, liet maandag desgevraagd weten dat nog niet duidelijk is wanneer het onderzoek klaar is.

Niet genoeg gegevens

De proef, waarbij mensen preventief mogen worden gefouilleerd op wapens, begon in oktober in vijf risicogebieden in stadsdeel Zuid, Zuidoost, Noord en Nieuw-West. De proef zou drie maanden duren en zou bestaan uit 25 controles. In september vorig jaar werd er ook al een proef met wapencontroles uitgevoerd. Die leverde echter niet genoeg gegevens op om het middel regulier te kunnen invoeren, waarop de acties vorige maand werden hervat.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie