Advertentie

Amsterdam pakt fraude 2500 spookburgers aan

De gemeente Amsterdam heeft door het aan elkaar koppelen van de gemeentelijke basisadministratie van UWV gegevens 2500 spookburgers weten op te sporen.

25 juni 2013

Amsterdam heeft in een 2 jaar durend adresonderzoek 2500 spookburgers opgespoord. Ook kwam de gemeente achter bijstandsfraude en toeslagenfraude. Dat blijkt maandag uit een reportage van RTL Nieuws.

Fraudebedrag fors
Bij de controle vergeleek de gemeente 58.000 adressen uit de gemeentelijke basisadministratie en adressen van uitkeringsinstantie UWV. De gemeente zegt dat het aantal adressen waar gefraudeerd wordt meevalt, maar dat het fraudebedrag per adres fors is. Het totale bedrag heeft de gemeente niet berekend. Nieuw in het onderzoek is dat naar alle bewoners op een adres is gekeken.

Belasting ontduiken
Spookburgers zijn mensen die onvindbaar raken, doordat ze zich bijvoorbeeld niet registreren bij een verhuizing naar het buitenland. Maar ook burgers die belasting willen ontduiken of frauderen laten zich niet op het juiste adres registeren bij de gemeente.
Uitwisseling gegevens De PvdA in de Tweede Kamer is enthousiast over de Amsterdamse aanpak en wil dat er landelijk naar wordt gekeken. ,,Een goede uitwisseling van gegevens tussen verschillende overheidsdiensten is van groot belang." De partij vindt dat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken de Amsterdamse resultaten moet betrekken bij een lopend onderzoek naar de modernisering van de gemeentelijke basisadministratie (GBA).

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Carola
Zouen ze voor alle gemeentes moeten verplichten! Kan niet meer in deze tijd genieten van andermans belastingcenten. Opjagen dat stelende volk.
True
Het zijn er minstens 10.000.

toch leuk geprobeerd.
True
..en dan vooral illegale buitenlanders, maar die gaan vrijuit in het afvoerputje van Oiropa.
O. ten Hove
Mensen die naar het buitenland verhuizen en dat niet doorgeven frauderen ook in de AOW-opbouw. Iedereen die legaan in Nederland verblijft bouwt vanaf zijn 15e tot aan zijn pensioen recht op AOW op. Met 2 procent per jaar. Jaren die men in het buitenland woont worden niet meegeteld. En voor deze AOW hoeft men geen premie te betalen omdat er niet voor gewerkt hoeft te worden. Als je eens wist hoeveel neit-Nederlanders zich niet laten uitschrijven terwijl ze wel in het buitenland wonen wil je niet weten...
J. Derckx
ondanks een investering van meer dan een half miljard in ict in overheidsdiensten is er nog steeds geen goed overzicht in het GBA. Wie waar woont klopt niet met de werkelijkheid en is structureel verkeerd omdat buitenlandse gasten zich niet melden bij aankomst en vertrek of blijft in ons snoeplandje. Het resultaat van de open grenzen van de EU, de lasten zijn voor de NL-burger. Allemaal weggegooid geld zolang dit EU-systeem bestaat..
Advertentie