Advertentie

Floriade eindigt met geraamd tekort van 103,3 miljoen euro

Uit een analyse van de voorlopige eindafrekening blijkt dat de Floriade 2022 eindigt met een geraamd tekort van 103,3 miljoen euro.

ANP
25 april 2023
Floriade
Shutterstock

De Floriade 2022 eindigt met een geraamd tekort van 103,3 miljoen euro. Dat bedrag komt naar voren uit een analyse van de voorlopige eindafrekening van de Floriade, schrijven burgemeester en wethouders van Almere in een brief aan de gemeenteraad.

Coördinator Financiële Administratie

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Financiële Administratie

financieel adviseur

JS Consultancy
financieel adviseur

Miljoenentekort

De jaarrekening moet nog vastgesteld worden door de algemene vergadering van aandeelhouders van de Floriade, maar het college maakt het voorlopige bedrag nu vast bekend omdat eerder aan de raad was beloofd dat er in april duidelijkheid zou zijn. Almere moet voor het tekort opdraaien.

Tegenvallende bezoekerscijfers

De Floriade leed vooral onder wegblijvende sponsors en zwaar tegenvallende bezoekerscijfers. Vooraf was gerekend op 2 tot 3 miljoen bezoekers, maar er kwamen er nog geen 700.000. Het was een van de hoofdredenen voor de Nationale Tuinbouwraad om begin deze maand te besluiten nooit meer een Floriade te organiseren. Het bleek ook heel moeilijk om sponsors te vinden voor de wereldtuinbouwtentoonstelling, zeker nadat er in de aanloop naar het evenement steeds vaker berichten over problemen naar buiten waren gekomen.

Probleem Almere

Almere haalde de Floriade in 2012 binnen. De gemeente dacht toen nog dat een bijdrage van 10 miljoen euro voldoende zou zijn. Dat bedrag is in de loop der jaren wel steeds verhoogd, maar pas na de Floriade 2022 bleek dat het tekort over de 100 miljoen euro zou gaan. Er loopt nog een rechtszaak over de bouw van een woonwijk op het Floriadeterrein. Het is nog niet bekend wanneer de gemeenteraad van Almere over het miljoenentekort gaat praten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie