Advertentie

Wethouders Roermond voortaan op integriteit getoetst

Nieuwe wethouders in Roermond moeten voortaan uitgebreid getest worden op integriteit. Niet alleen of ze een strafblad hebben, ook of er een grote kans op belangenverstrengeling is.

05 december 2012

Een speciale commissie gaat de nieuwe wethouders in Roermond op hun integriteit toetsen. Dat gebeurt voordat ze door de gemeenteraad benoemd worden, maakte CDA-fractievoorzitter Angely Waajen woensdag bekend bij de presentatie van het nieuwe college in Roermond.

Affaire Jos van Rey
De extra toetsing is het gevolg van de affaire rond de opgestapte VVD-wethouder Jos van Rey. Die werd beticht van belangenverstrengeling met een projectontwikkelaar. Tegen Van Rey loopt een justitieel corruptieonderzoek. Om herhaling te voorkomen wil de nieuwe coalitie van CDA, PvdA en vijf kleine partijen de kandidaat-wethouders eerst toetsen.
 
Risico's belangenverstrengeling 

De gemeente Roermond heeft onlangs de integriteitsregels aangescherpt. Normaal wordt alleen gecontroleerd of een kandidaat-wethouder een strafblad heeft. De commissie bekijkt nu ook de risico's van belangenverstrengeling bij de kandidaten. De commissie kan daartoe een extern bureau inschakelen.

Portefeuilles herverdeeld 

De nieuwe beoogde wethouders zijn Ferdinand Pleite van D66 en Marianne Smitsmans van GroenLinks. De huidige wethouders Wim Kemp (CDA) en Gerard IJff (PvdA) blijven op hun post. Wel zijn de portefeuilles herverdeeld.
 
Geen VVD meer 

De nieuwe coalitie heeft een minimale meerderheid van 16 van de 31 zetels.

De VVD, die met 11 zetels de grootste raadsfractie is in Roermond, maakt sinds het opstappen van wethouder Van Rey geen deel meer uit van de coalitie. Fractievoorzitter Dré Peters kondigde woensdag aan de nieuwe coalitie kritisch te gaan volgen. ,,Die mensen hebben geen dossierkennis en kunnen de zaken niet aanpakken op de voortvarende manier waarop Jos van Rey dat deed. Ik moet het allemaal nog zien.'' Installatie van de wethouders staat vooralsnog gepland op 20 december.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martin
Screening is in belang van de partij die de wethouder levert. Kosten zijn niet voor gemeenschap. Deze hele affaire heeft inmiddels al hopen geld gekost en het einde hiervan is nog niet in zicht.

Verder dient Roermond tot de volgende gemeenteraadverkiezingen de zaak alleen maar draaiende te houden, want de politieke basis is zeer wankel omdat teveel partijen en dus meningen in de coalitie zijn vertegenwoordigd. Iedereen kijkt al met een schuin oog naar de nieuwe verkiezingen. Dit komt Roermond op termijn natuurlijk niet ten goede.

@ Martien: elk bedrijf is uit op winstbejag, laten we ons toch niets wijsmaken
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jan
Heel goed, nu ook nog op deskundigheid, intellect en sociale vaardigheden toetsen. Nu kan elke onbenul zo maar wethouder worden als zijn partij hem maar steunt. Moet eens bij een andere topbaan mee aankomen!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Boris
Daar waar integriteit de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn is dit dus alweer een teken aan de wand. Blijkbaar kan je er weinig vertrouwen in hebben dat (potentiële) bestuurders integer zijn.

Je zou dan verwachten dat de politiek/bestuurlijke laag zelfreinigend vermogen zou inbouwen, maar niets blijkt minder waar. Daarom zijn dit soort onderzoekjes op kosten van de belastingbetaler nodig en kan je achteraf het gedrag van graaiers weer rechtlullen dat we er met zijn allen bij zijn geweest, want uit onderzoek is dan weer eens niets gebleken, natuurlijk....
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie