Advertentie

BZK opent platform om meer burgemeesterskandidaten te lokken

Per vacature solliciteren gemiddeld nog maar 18 personen naar het ambt van burgemeester.

01 februari 2024
Minder sollicitanten naar het ambt van burgemeester.

Binnenlandse Zaken hoopt met een speciaal platform waarop alle burgemeestersvacatures staan vermeld meer belangstellenden voor het ambt aan te trekken. Dat is volgens demissionair minister De Jonge hard nodig vanwege het hard teruglopend aantal sollicitanten.

Senior Kwaliteitsmedewerker Control

Gemeente Goes
Senior Kwaliteitsmedewerker Control

Programmadirecteur

Nationaal Programma Roosendaal via Geerts & Partners
Programmadirecteur

Video’s

Solliciteerden in 2016 per vacature nog gemiddeld 30 personen naar het ambt van burgemeester, in 2023 waren dat er nog maar 18. Omdat de precieze oorzaak onbekend is, wil het ministerie dat dit jaar gaan onderzoeken. Om alvast de werving van burgemeesters te ondersteunen, is door Binnenlandse Zaken (BZK) samen met het Nederlands Genootschap van Burgemeesters het zogeheten burgemeestersplatform ontwikkeld. Daarop wordt een overzicht van alle openstaande burgemeestersvacatures gepresenteerd, aangevuld met meer informatie en video's over het ambt zelf. Om zoveel mogelijk geïnteresseerden zo goed mogelijk te bereiken en hen warm te maken voor het vak, is vanaf vandaag alle informatie op één plek te vinden. Het burgemeestersplatform is te vinden via burgemeesterworden.politiekeambtsdragers.nl.

Veeleisend

Het ambt van burgemeester is volgens De Jonge behalve veelzijdig ook veeleisend. Politicologen Zahra Runderkamp en Liza Mügge schreven eind vorig jaar in het Burgemeestersblad dat geweld het ambt van burgemeester minder aantrekkelijk maakt én aspirant-burgemeesters afschrikt. ‘Het ambt is complex en uitdagend, maar ook heel mooi en eervol’, aldus De Jonge. ‘Een burgemeester heeft veel verschillende taken en rollen. Hij of zij is een spil in het veiligheidsdomein, boegbeeld in tijden van crisis, voorzitter van gemeenteraad en college en burgervader of -moeder in goede en in slechte tijden.’

Trainingen

De aantrekkelijkheid van het ambt heeft al langer de aandacht van het ministerie. Zo verleent BZK al jaren subsidie aan het Nederlands Genootschap van Burgemeesters om trainingen te organiseren die bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van burgemeesters. Daarnaast financiert het ministerie een oriëntatieprogramma dat moet bevorderen dat mensen het ambt beter leren kennen en de stap zetten om te solliciteren. Eenmaal in het ambt worden burgemeesters verder ondersteund bij hun integriteit, veiligheid en professionaliteit.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie