Advertentie

Geen AZ-liefde bij burgemeester Alkmaar

Burgemeester Piet Bruinooge gaat in een interview met Binnenlands Bestuur uitvoerig in op de strijd die hij voert tegen mensenhandel en prostitutieoverlast in zijn gemeente. ‘Op 143 ramen werkten bij de opheffing van het bordeelverbod in 2000 vijfhonderd meisjes. Hier kwamen niet zoals in Amsterdam bussen met toeristen die bij de Wallen werden afgezet, in Alkmaar kwamen Volkswagenbusjes met Duitsers voor de veel te jonge meisjes die op de Achterdam het vak leerden’, aldus Bruinooge.

23 mei 2015

Voetbalclub AZ mag zich direct hebben geplaatst voor de voorrondes van de Europa League, tenminste één Alkmaarder ziet daar de lol niet van in en dat is burgemeester Piet Bruinooge. Je hebt burgemeesters die voorin de supportersbus meerijden naar een regionale derby en die present zijn bij alle thuiswedstrijden. Sjaal om en als het even kan op de staantribune tussen de fans. Zo niet de burgemeester van Alkmaar. Bruinooge: ‘Ik heb er niet zo veel mee. Ik ga alleen naar de voetbal als er een risicowedstrijd is. Dat heb ik ook bij mijn sollicitatie in 2006 tegen de gemeenteraad gezegd. Wij hebben financieel geen banden met AZ. Dat is knap van de club hoor. We hebben de Deutsche Bank ook geen cent gegeven na de overname van AZ.’

Wielerronde
Burgemeester Bruinooge weigert ook pertinent politie-inzet voor de voetbalvereniging. ‘AZ regelt het allemaal zelf. Alleen bij een risicowedstrijd is er op de achtergrond politie-inzet. Zo hoort het. Geef mij maar wielrennen. Wat zou het mooi zijn als hier een grote wielerronde zou langskomen. De Giro gaat volgend jaar denk ik naar Gelderland. Die hebben daar veel geld voor op tafel gelegd. De provincie Noord-Holland doet dat niet. Daarvoor zijn we hier te nuchter.’

Prostitutieoverlast
Burgemeester Piet Bruinooge gaat in een interview met Binnenlands Bestuur uitvoerig in op de strijd die hij voert tegen mensenhandel en prostitutieoverlast in zijn gemeente. ‘Op 143 ramen werkten bij de opheffing van het bordeelverbod in 2000 vijfhonderd meisjes. Hier kwamen niet zoals in Amsterdam bussen met toeristen die bij de Wallen werden afgezet, in Alkmaar kwamen Volkswagenbusjes met Duitsers voor de veel te jonge meisjes die op de Achterdam het vak leerden’, aldus Bruinooge. Rechtszaak op rechtszaak volgde, ‘en ik ben in alles in het gelijk gesteld’, aldus de trotse burgemeester. Van de 143 ramen zijn er nu nog 69 over en het verloop is drastisch afgenomen. Er werken nu nog maar honderd dames. ‘De tijd van de hele jonge meisjes is voorbij en de Duitse busjes komen niet meer langs.’

Georganiseerde overheid
Om de georganiseerde mensenhandel te bestrijden, is een georganiseerde overheid nodig, zegt burgemeester Bruinooge. Om er onmiddellijk aan toe te voegen: ‘Maar wij zijn er als overheid ontzettend goed in om langs elkaar heen te werken. De rijksoverheid moet de samenwerking bevorderen. En dat gebeurt niet altijd. Ik wacht nu al drie jaar op de reguleringswet van de prostitutie. Ik blijf niet wachten. We gaan dus door met aanpassing van de model APV van de VNG voor prostitutie. In de nieuwe modelverordening, die waarschijnlijk in augustus verschijnt, zijn het vergunningenstelsel en de leeftijdgrens van 21 jaar geregeld. Dan maar pseudowetgeving. Gemeenten kunnen op die manier veel beter gezamenlijk optrekken. We moeten informatie en verantwoordelijkheid delen.’

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 10 (inlog)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Bruinooge denkt zeker dat hij privéstandpunten en publieke standpunten in één interview kwijt kan. Het blijkt dus weer eens dat dit gewoon niet kan. Hij vergeet dat niemand, maar dan ook niemand, geïnteresseerd is in het feit dat hij liever naar wielrennen gaat dan naar voetbal. Als burgemeester heeft hij er maar voor te zorgen dat voetbalevenementen in zijn stad veilig verlopen of hij er nou wel of niets heeft met voetbal. Overigens kan ik me voorstellen dat sommige burgemeester meer lol in hun werk hebben.
Eric Immink
Zouden meer gemeenten moeten doen. Zelf ben ik az fan en zie dat gemeenten in den landen verschillende clubs te hulp schieten. Oneerlijle concurrentie, terwijl prof voetbal gewoon business is.
F.snel / Kamerverhuurder
Mag ik de heer P.Bruinooge er op attent maken dat hij niet ALLES gewonnen heeft . Na 3jaar rechtbank en Raad van State 3 kamers geopend en de vierde gaat volgen . Dat deze heer tegen PROSTITUTIE is hoeft geen betoog . Dat hij daarvoor de Mensenhandel gebruikt CQ misbruikt is een schande .
F.snel / Kamerverhuurder
Misschien dat deze Journalist Martijn Delaere eens contact met mij kan opnemen , laat ik de andere kant van het verhaal eens vertellen .
Aart Goossens / Beleidsmedewerker
Als je je zo uitspreekt over een sportclub die positief en sportief voor de stad reclame maakt, dan ben je niet geschikt als burgemeester.
J.Beauville, Bergen nh
Het maakt toch niet uit of de burgemeester persoonlijk iets heeft met een sport of niet. Het belang voor Alkmaar en de regio, de uitstraling, de naamsbekendheid etc. zou voorop moeten staan. Daar draagt AZ in zeer positieve zin aan bij in binnen en buitenland. Iets meer onderkenning hiervan zou de burgemeester sieren.
Ron / adviseur
Goed voorbeeld van 'n no nonsense burgemeester die z'n prioriteiten kent.
Advertentie