Advertentie

Aboutaleb wil harde aanpak coke-invoer

De burgemeesters van Antwerpen en Rotterdam pleiten voor meer capaciteit in de havensteden om de cocaïne-invoer in te dammen.

13 februari 2022
politie haven rotterdam
Shutterstock

Om de aanvoer van cocaïne uit Midden- en Zuid-Amerika naar Rotterdam en Antwerpen in te dammen, moeten politie en justitie in de havens van die steden meer capaciteit krijgen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gericht gaan zoeken naar criminele geldstromen, ook in crypto-munten. Daarvoor pleiten burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en zijn Antwerpse collega Bart De Wever in een brief aan premier Mark Rutte.

Werkgebied

De twee burgemeesters brachten onlangs een werkbezoek aan Colombia, Panama en Costa Rica. Uit deze landen komt veel cocaïne naar de havens van Antwerpen en Rotterdam, die door criminele organisaties worden gezien als één 'werkgebied'.

Bron

Op basis van hun bevindingen tijdens hun reis doen Aboutaleb en De Wever een reeks aanbevelingen. Zo willen ze dat de havengebieden beter worden beveiligd, onder meer door inzetten van kunstmatige intelligentie. Verder moet de controle op inkomende goederenstromen stevig worden opgevoerd. Sowieso zouden ladingen fruit altijd allemaal moeten worden gecontroleerd. Verder moet er meer contact zijn met de landen waar de drugs vandaan komen, zodat er aan de bron al veel kan worden tegengehouden.

Record

Aboutaleb en De Wever wijzen erop dat vorig jaar in hun havens een recordhoeveelheid coke uit Zuid-Amerika en Centraal-Amerika is onderschept: 90 ton in Antwerpen en 70 ton in Rotterdam. ‘De invloed van de daaraan gerelateerde criminaliteit en crimineel geld in onze havens, onze straten, onze stadsgemeenschappen, onze samenleving is ronduit desastreus: een toename van nietsontziend geweld, crimineel geld dat de economie vergiftigt en weer andere criminele activiteiten financiert, zoals bijvoorbeeld mensenhandel en de handel in wapens.’ (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Is Aboutaleb met deze 'harde aanpak' niet een beetje laat? A. is al 13 jaar burgemeester van Rotterdam!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie