Advertentie

Aboutaleb wel, Halsema niet in burgemeestersrace

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wordt zeker geen beste burgemeester ter wereld. Anders dan haar Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb staat zij niet op de shortlist voor de tweede ronde van die verkiezing.

04 februari 2021
Aboutaleb

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wordt zeker geen beste burgemeester ter wereld. Anders dan haar Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb staat zij niet op de shortlist voor de tweede ronde van die verkiezing.

Halsema stond wel op de longlist van Worldmayor.com, dat de verkiezing organiseert. Maar in de eerste ronde blijkt ze te zijn afgevallen. Voor die eerdere longlist kon iedereen een burgemeester nomineren. De verkiezing draait er deze editie om wie zich als burgemeester het beste inzet tijdens de pandemie. Daarbij gaat het vooral om het inschatten van de langetermijneffecten. Snelle terugkeer naar het oude normaal, hoort daar niet bij.

  

Marcouch

Wat dat betreft maakte Halsema al weinig kans. Op de dag van versoepeling van de eerste lockdown kwam ze zwaar politiek onder vuur te liggen vanwege een grote demonstratie op de Dam waarbij afstandsregels niet zouden zijn gehanteerd. Dat Halsema – toen nog als enige Nederlandse burgemeester – op de lijst stond, trok na publicatie op binnenlandsbestuur.nl veel media-aandacht. Daarna werden Ahmed Marcouch van Arnhem, Aboutaleb van Rotterdam en Klaas Agricola van Dantumadiel genomineerd. Zij zijn als enige Nederlandse burgemeesters wel terechtgekomen op de shortlist.

 

Internationaal actief

Op die lijst staan 32 burgemeesters uit 21 landen van alle continenten (behalve Antarctica), waaronder de burgemeester van het Syrische Raqqa en die van Freetown, Sierra Leone.

Van de Europese burgemeesters valt op dat een groot aantal internationaal actief is. Zo wemelt het van de burgemeesters die ook lid zijn van het Comité van de Regio´s, het EU adviesorgaan van lokale en regionale overheden in Brussel: Peter Kurz van Mannheim, Rafal Trzaskowski van Warschau en François Decoster van Saint-Omer bij Calais.

 

Stemmen

Vanaf vandaag kan het publiek stemmen op de burgemeesters op www.worldmayor.com. Dat gaat met een mail naar worldmayor.com. Voor iedere burgemeester is een eigen mailbox. Alle mails worden handmatig geteld, frauduleuze mails worden verwijderd en testimonials die mensen in hun mail schrijven, worden allemaal gelezen door worldmayor.com. Later dit voorjaar wordt de winnaar bekend gemaakt.

Het project wordt sinds 2004 georganiseerd door de World Mayors Foundation en die stichting zegt onpartijdig te zijn.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Volgens mij mogen we trots zijn op de twee Nederlandse burgemeesters die op deze lijst staan. De doorgang naar de tweede ronde lijkt mij voor beiden volkomen terecht. Onbegrijpelijk overigens dat de PvdA Aboutaleb niet als lijsttrekker heeft gekozen. Kans gemist om van een splinterpartij weer een brede volkspartij te worden.

Bernard
Terecht voor wat betreft Aboutaleb; stevige en betrouwbare bestuurder. Wat betreft Halsema; nee laat maar, ze heeft het niet.
Jasper Prick / beleidsadviseur
Beste Simon

Ik heb de shortlist nog even bekeken en daar staat ook Klaas Agricola van Dantumadiel tussen! Dus Marcouch en Aboutaleb zijn niet de enige twee nederlandse burgemeesters...
Hans / afdelingsmanager
Ik gun deze mensen hun nominatie van harte. Ik blijf evenwel van mening dat alleen rechtstreeks door de inwoners gekozen burgemeesters mee zouden kunnen doen. En dat is in Nederland als enige Europese land niet zo; over wantrouwen gesproken.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Hans: wat is de relatie dan tussen wantrouwen en de Kroon-benoemde burgemeester? Een rechtsstreeks gekozen burgemeester maakt de verhouding tussen college en burgemeester en tussen raad en burgemeester alleen maar nodeloos politieker.
Karel / grote verbazer
Aboutaleb steekt natuurlijk ook met hoofd en schouder boven Halsema uit!
Advertentie