Maurits Schmidt

  • sociaal / Nieuws

    Vrijspraak met ontslag

    De hoofdverdachte in het verhaal van Heleen de Waal, Gerard Bouman is gepromoveerd tot korpschef van de nieuw op te richten nationale politie (zie ook Binnenlands Bestuur 19). Onder zijn leiding als hoofd van de AIVD, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, werd na 12 jaar toegwijde dienst senior analist De Waal (pseudoniem voor Hélène S.) en haar man Hans op 18 juni 2009 opgepakt.

    10 juni 2011
    Vrijspraak met ontslag
  • sociaal / Nieuws

    Gluren in de keuken van de rechtbank

    Is hij de Hans Christian Andersen van de Lage Landen? Het belangrijkste verschil met de Deense sprookjesschrijver is dat Rinus Otte, hoogleraar organisatie van de rechtspraak in Groningen en vice-president van het Gerechtshof Arnhem, zelf de kleren draagt van de beroepsgroep die hij beschrijft in zijn boek De nieuwe kleren van de rechter. Dusdoende onderwerpt hij ook zichzelf aan de vraag of hij in z’n blootje of in z’n toga staat.

    21 januari 2011
    Gluren in de keuken van de rechtbank
  • sociaal / Achtergrond

    'Het antwoord is altijd: werk'

    Paul de Krom (47), nieuwe VVD-staatssecretaris op SZW, geeft zijn eerste grote interview. Met zijn motto ‘Werk, werk (en nog eens) werk’ kon hij zo zijn weggelopen uit het eerste kabinet-Kok. Maar of we straks ook zonder voedselbanken kunnen?

    20 december 2010
    'Het antwoord is altijd: werk'
  • sociaal / Nieuws

    Jarenlang geklungel

    Was het de peuk? Of was er een andere brandhaard die 5 jaar ge leden de dood veroorzaakte van elf asielzoekers tijdens de Schipholbrand? Vorig jaar veroordeelde het gerechtshof peukengooier Ahmed Al-Jeballi tot 18 maanden, na eerdere eisen tot 5 jaar.

    03 december 2010
    Jarenlang geklungel
  • sociaal / Achtergrond

    'Ik ben hooguit een dwarskijker'

    Paul de Beer (53), hoogleraar Arbeidsverhoudingen in Amsterdam, voorspelde op het Najaarscongres VNG/Divosa 2009 dat vanaf 2010 de werkloosheid ‘vrijwel onontkoombaar sterk’ zou oplopen. De laatste cijfers duiden echter op een voortdurende daling.

    26 november 2010
    'Ik ben hooguit een dwarskijker'
  • bestuur en organisatie / Nieuws

    Te weinig politieke klasse

    Menno Hurenkamp (1971), politicoloog bij de Universiteit van Amsterdam, journalist bij De Groene Amsterdammer, lid van de progressieve denktank Waterland die de linkse leegte te lijf wil gaan, auteur van onder meer Kiezen voor de kudde en niet de nieuwe columnist van Buitenhof omdat de redactie Elsevier-journalist Syp Wynia koos, heeft honderd van zijn columns in De Groene uit de jaren 2001- 2008 afgescheiden in De kleine pijn van de vooruitgang, politieke en culturele strijd in het nieuwe Nederland.

    05 maart 2010
    Te weinig politieke klasse
  • ruimte en milieu / Nieuws

    Zwendel aan de top

    Recent zijn de eerste twee kleinere krabbelaars veroordeeld in wat de Klimop-zaak is gaan heten, de grootste (vastgoed)fraude die het OM en de Fiod-ECD ooit bij de hand hebben gehad. De eigenaren van projectontwikkelaar Willemsen Minderman werden veroordeeld tot 16 maanden onvoorwaardelijk en een boete van 17.000 euro elk, wegens valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

    11 januari 2010
    Zwendel aan de top
  • ruimte en milieu / Nieuws

    ‘Ongewenste inmenging’ in enquête Noord-Zuidlijn

    De dinsdag gepresenteerde raadsenquête naar de gang van zaken rond de Noord- Zuidlijn in Amsterdam biedt een ontluisterend beeld van falende besluitvorming.

    18 december 2009
    ‘Ongewenste inmenging’ in enquête Noord-Zuidlijn
  • sociaal / Achtergrond

    DSB-klap opvangen

    Wat kan de gemeente Medemblik doen nu de grootste lokale werkgever de DS B Bank is omgevallen? In één klap komen er honderden werklozen bij. De mogelijkheden zijn beperkt. ‘Vooral compassie kunnen we tonen.’

    23 oktober 2009
    DSB-klap opvangen
  • financiën / Nieuws

    Geld stroomt naar het laagste punt

    Begin jaren zeventig weigerde de Rabobank mij een hypotheek, omdat ik meer vroeg dan tweeëneenhalf keer mijn jaarinkomen. Moeiteloos kreeg ik vervolgens het bedrag van (toen nog) de AmroBank. Laat het om vijftigduizend gulden zijn gegaan. Peanuts dus, maar wel kenmerkend. We weten hoe het beide banken is vergaan. Vijf jaarinkomens verhypothekeren is inmiddels geen uitzondering meer.

    18 september 2009
    Geld stroomt naar het laagste punt
  • financiën / Nieuws

    Enggeestig nationalisme in open wereld

    Mijn opa begon begin vorige eeuw met één zak meel een bakkerij die uitgroeide tot een bedrijf met vijftig winkels, honderdvijftig broodkarren en zeshonderd werknemers. Dankzij de kokosmakronen en God - let op de volgorde - had hij het ver mogen brengen, zei hij op zijn sterfbed.

    10 juli 2009
    Enggeestig nationalisme in open wereld