Frans Nauta

Frans Nauta (1966) is een innovator. Hij werkt als adviseur en schrijver en heeft een part-time aanstelling als lector Innovatie Publieke Sector aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Eerder was hij onder andere oprichter en voorzitter van denktank Stichting Nederland Kennisland (KL), de leidende Nederlandse denktank op het gebied van de kenniseconomie. Hij was ook de eerste secretaris en lid van het Innovatieplatform, onder voorzitterschap van de Minister-president. Over zijn Haagse ervaringen bij het Innovatieplatform schreef hij het boek Het Innovatieplatform; innoveren in het centrum van de macht.
 • digitaal / Column

  IT-hindermacht

  Tijdens een recente workshop bij het ministerie van Economische Zaken over cloud computing kwam na een half uurtje discussie de hamvraag naar boven: ‘Waarom zou de overheidsdienstverlening beter worden als we vanaf nu aan cloud computing doen? Hoe wordt bijvoorbeeld de sociale zekerheid beter als de overheid de cloud omarmt?’ Ik had daar niet meteen een goed antwoord op.

  14 oktober 2010
  IT-hindermacht
 • digitaal / Column

  Open Government in the Clouds

  In de allereerste aflevering van Yes Minister! (1980) arriveert de kersverse minister Jim Hacker op zijn departement voor 'Administratieve Zaken'. Zijn missie: 'We want a new broom, we're going to throw open the windows, let in a bit of fresh air. Cut through all the red tape. Streamline this old bureaucratic machine. (…) Open Government, that is what my party believes in.'

  09 september 2010
  Open Government in the Clouds
 • digitaal / Column

  Open troonrede

  Ik weet nog goed dat de kenniseconomie voor het eerst in de troonrede belandde: 2003. Het was ­ 5 jaar nadat ik Stichting Nederland Kennisland had opgericht en een paar maanden nadat ik ­secretaris van het Innovatieplatform was geworden. Die vermelding in de troonrede was het beste ­bewijs dat ik werkte aan een onderwerp dat op brede erkenning mocht rekenen.

  10 juni 2010
  Open troonrede
 • digitaal / Column

  Bèta-testers gevraagd

  In mijn jeugd was de paasvakantie altijd een bijzonder moment in het jaar. Niet zozeer vanwege de religieuze betekenis, maar omdat het Shetland Ponypark Slagharen dan zijn poorten opende voor jongeren uit de omgeving.

  17 mei 2010
  Bèta-testers gevraagd
 • digitaal / Column

  Het zinkende Windows-schip

  Ondergangen hebben op een pijnlijke manier vaak iets fascinerends in zich: van gemiste kansen, van onbenut potentieel, van drama. 

  01 april 2010
  Het zinkende Windows-schip
 • digitaal / Column

  Openlijk weemoedig

  Op 20 november 2002 nam de Tweede Kamer unaniem de motie Vendrik aan. Dit was die motie:

  18 maart 2010
  Openlijk weemoedig
 • digitaal / Column

  De digitale Betuwelijn

  Er zijn maar weinig mensen die een concrete voorstelling hebben van bedragen die hoger liggen dan de aanschafwaarde van hun huis. Dat zal wel iets te maken hebben met het feit dat geld de meeste mensen niet echt boeit. Het wordt pas interessant als geld in actie komt en je er een huis mee kunt kopen, of iets anders dat je leven verrijkt.

  05 februari 2010
  De digitale Betuwelijn
 • ruimte en milieu / Column

  Geouwehoer maakt niet duurzaam

  De komende twee weken zullen de media bol staan over de klimaattop in Kopenhagen. Onvermijdelijk zal het begrip duurzaamheid daarbij om de zin vallen. Zo rond de kerst kunnen we de term niet meer hóren en ik voorspel dat heel wat mensen van pure opstandigheid hun CV thermostaat demonstratief een graadje hoger zetten.

  10 december 2009
  Geouwehoer maakt niet duurzaam
 • digitaal / Column

  Hoe overleef je een congres

  Je kent dat wel: een congres waarbij de ene na de andere spreker een slaapverwekkend betoog houdt. Vaak in een gruwelijk jargon, omdat de persoon in kwestie niet in staat of te lui is om het in gewoon Nederlands te vertellen. Vaak 'ondersteund' door plaatjes op een beamer die vol staan met onbegrijpelijke tekst.

  03 december 2009
  Hoe overleef je een congres
 • bestuur en organisatie / Column

  Vier keer waar voor je (belasting)geld

  In de negen maanden dat mijn gezin in Kenia woonde, ontwikkelde ik een hobby om vreemde borden en beelden te fotograferen.

  25 november 2009
  Vier keer waar voor je (belasting)geld
 • digitaal / Column

  Ambassadeur

  Sinds deze week ben ik ambassadeur voor open source software en open standaarden (OSSOS) in het onderwijs en de zorg.

  13 november 2009
  Ambassadeur
 • bestuur en organisatie / Column

  Stop de bedelkaravaan

  Het zag er allemaal zo veelbelovend uit twee jaar geleden. Stevige uitspraken in het regeerakkoord over decentralisatie en uitbreiding van het belastinggebied van gemeenten. Een kabinet met twee oud- burgemeesters die het ministerie van BZK bemensten.

  28 oktober 2009
  Stop de bedelkaravaan
 • digitaal / Column

  Stappenteller

  Deze week kreeg ik een Becel Stappenteller gratis bij mijn boodschappen in de supermarkt, in dezelfde week dat ik gevraagd werd door InnosportNL om mee te denken over innovatie en sport.

  14 oktober 2009
  Stappenteller
 • financiën / Column

  Rekeningrijden

  In 1989 begon ik aan mijn eerste baan: wethoudersassistent bij de gemeente Amsterdam voor de wethouder Verkeer & Ruimtelijk ordering. In de eerste maand kreeg ik een groot rapport op mijn bureau dat ik moest voorbereiden voor de wethouder. Het was een studie van Siemens om rekeningrijden in te voeren, om files tegen te gaan.

  07 oktober 2009
  Rekeningrijden
 • digitaal / Column

  De overheid als 'seeker'

  Maandag werd de prijs uitgereikt voor een fascinerend experiment in creatieve competitie: de Netflix-prijs. Netflix is een bedrijf in de VS dat Dvd’s verhuurd. Het bedrijf heeft al jaren een behoorlijk geavanceerde tool waarin jouw filmwaarderingen naast de scores van andere kijkers worden gelegd. Op basis daarvan doet Netflix suggesties voor je volgende films, zodat je een zo groot mogelijk kans hebt dat je films huurt die je met veel plezier kijkt en dus regelmatig terug komt bij Netflix. Iedere dag doet de server van Netflix 30 miljard (!) van dat soort suggesties.

  23 september 2009
  De overheid als 'seeker'
 • ruimte en milieu / Column

  Weeralarm

  Het voorspellen van het weer is de moeder van het moderne toekomstvoorspellen. Het KNMI werd al in 1854 opgericht, bijna een eeuw eerder dan het CPB.

  26 augustus 2009
  Weeralarm
 • bestuur en organisatie / Column

  Moderne zieners

  Neem het volgende scenario. Een weerman/vrouw voorspelt voor morgen mooi weer omdat het dat vandaag ook was. De volgende dag ziet de weerman/vrouw bewolking hangen en weet op opgewekte toon te melden dat hij zijn voorspelling voor die dag aanpast: 'Het weerbeeld is redelijk, maar de zon zal zich vandaag niet laten zien'.

  15 juli 2009
  Moderne zieners
 • ruimte en milieu / Column

  Lijst Monasch

  Al zes jaar wordt de Nederlandse politiek gedomineerd door een grote groep kiezers die met problemen zitten die op de één of andere manier niet goed in de Nederlandse politieke arena worden afgehandeld. Fortuyn gaf de aftrap, Leefbaar Rotterdam nam het vaandel over, nu heeft Geert Wilders het momentum.

  01 juli 2009
  Lijst Monasch
 • digitaal / Column

  Het Grote Monopoliespel (2)

  Het begon allemaal zo mooi. Twee studenten begonnen een nieuw software bedrijfje. Zo'n bedrijfje waarvan de minister-president zou zeggen dat het Hollandse Helden zijn. Het was bijna voorbestemd. Op de middelbare school waren ze al met computers in contact gekomen en ze bleken er razend handig mee te zijn. Zo handig dat ze het schoolrooster mochten maken.

  24 juni 2009
  Het Grote Monopoliespel (2)
 • bestuur en organisatie / Column

  Gas terug

  Ik ben opgegroeid als jongste kind in een echt wederopbouwgezin: gereformeerd, zes kinderen, goed je best doen op school en op zondag naar de kerk. We hadden het goed, op een sobere manier. Misschien wel de beste illustratie van die sobere mentaliteit in huize Nauta: 'In de oorlog hadden we niks, dus eet je bord leeg'. Eten weggooien was ondenkbaar, als we op reis waren werden er van tevoren broodjes gesmeerd en ging de koffie in thermoskannen.

  17 juni 2009
  Gas terug