Advertentie
carrière / Nieuws

Behoud personeel wordt belangrijker dan werving

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘HR-Trends 2019-2020’ van AFAS Software, adviesbureau Berenschot en uitgeverij Performa. 2019 is het laatste jaar dat nog in het teken staat van het aantrekken van nieuw talent, maar vanaf volgend jaar stagneert die trend. Met betrekking tot behoud van medewerkers worden in 2020 de meeste problemen verwacht in de gezondheidszorg (66 procent), maar ook de publieke sector (51 procent) krijgt met een sterke toename te maken.

14 mei 2019
personeel.jpg

Voor het eerst in jaren is er sprake van een stagnatie in de vraag naar nieuwe medewerkers. HR-professionals geven aan niet langer werving van nieuwe medewerkers als topprioriteit hebben, maar juist scholing en behoud van zittend personeel. 

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘HR-Trends 2019-2020’ van AFAS Software, adviesbureau Berenschot en uitgeverij Performa. 2019 is het laatste jaar dat nog in het teken staat van het aantrekken van nieuw talent, maar vanaf volgend jaar stagneert die trend. Met betrekking tot behoud van medewerkers worden in 2020 de meeste problemen verwacht in de gezondheidszorg (66 procent), maar ook de publieke sector (51 procent) krijgt met een sterke toename te maken. Voor 2019 geeft 37 procent van de HR-professionals uit de hoek van het openbaar bestuur en overheidsdiensten aan dat behoud van personeel een opgave is.

Krapte arbeidsmarkt
Werving en selectie stijgt als HR-thema al sinds 2015 op de ranglijst – dit jaar zelfs naar de eerste plaats. Het aantal respondenten dat momenteel problemen ervaart met werving van nieuwe medewerkers (75 procent) is iets hoger dan in 2018 (71 procent), maar ligt iets onder de verwachting die men in 2018 voor 2019 uitsprak (78 procent). In het openbaar bestuur wordt in 2020 een stijging verwacht van 76  naar 78 procent.

Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat de HR-professionals voor het eerst in jaren niet werden overvallen door de krapte op de arbeidsmarkt, hoewel die volgens CBS-cijfers momenteel nog nijpender is dan voor de economische crisis.

Voor 2020 is er naar verwachting nauwelijks nog sprake van een toename (stijging van 1 procent). ‘Een trendbreuk lijkt aanstaande’, aldus Hans van der Spek van Berenschot. ‘Na jarenlang een krappe arbeidsmarkt te hebben gehad, waarbij sommige organisaties van alles uit de kast haalden om nieuw talent aan te trekken, lijkt de focus meer te liggen op het optimaliseren van de inzet van de bestaande medewerkers.’

Arbeidsvoorwaarden
Of dat een gevolg is van een stagnerende economische groei, is niet duidelijk, maar het HR-speelveld zal volgens de onderzoeker zeker veranderen. Ondanks deze groter wordende focus heeft 22 procent van de respondenten nog géén aanvullende initiatieven genomen om mensen te binden aan de organisatie. De 78 procent die in 2019 wél aanvullende initiatieven neemt, kiest vooral voor het intensiveren van het opleidings- of loopbaanprogramma (42 procent). Andere belangrijke initiatieven zijn flexibilisering van het arbeidsvoorwaardenpakket en het onderzoeken van betrokkenheid. 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert
Zorgen voor een sociaal veilige werkomgeving. Bij sommige organisaties lopen mensen gillend weg. Wil je ergens anders gaan werken vraag eerst referenties op van de werkgever.
Hennie Toonen / adviseur vergunningen
Behoud van het huidige personeel! Dan helpt het loonbod van de VNG dat niet eens behoud van koopkracht geeft niet echt.
Gerben
Motto HRM / VNG voor 2020 - 2023 wordt nu:

Blijf bij ons!



Neem bij de werving - in het kader van de integriteit - een disclaimer op met daarin opgenomen:



Als u dat doet dan bent u verzekerd van het feit dat u qua salarisontwikkeling voorgoed achter gaat lopen op de markt.



Als u dat doet bent u verzekerd van het feit dat uw pensioenpot niet van u is.



Als u dat doet krijgt u kennis dat de gelden bestemd voor loonontwikkeling anders besteed gaan worden door bestuurders die een meer dan marktconforme beloning en CAO ontvangen.
Xander Cladder MWO. / Organisatieadviseur Bold Move bV
Dit is goed nieuws! Althans, als het topmanagement besluit dat dit beleid serieus moet worden aangepakt. Dat betekent niet per se dat je medewerkers tevreden moeten worden gemaakt. Ze moeten 'engaged' raken. Medewerkers gaan weg en blijven om verschillende redenen. Ongeveer 70% wordt beïnvloed door het echte team waarin ze werken en nog specifieker door het vertrouwen in hun (team)manager. Wordt het tijd om uw management(stijl) opnieuw uit te vinden? Wij weten wat werkt in management (volledig evidence based) en bieden een Leiderschapstraject waarvan een van de resultaten is dat je beste medewerkers graag willen blijven. We komen graag (vrijblijvend) met u in gesprek.
Janet / beleidsadviseur
Hahaha, Dat wordt hard werken voor HRM. Volgens mij lopen die redelijk achter in ontwikkelingen. En hard lopen voor de VNG. Eerste vereiste is dan wel koopkrachtbehoud als minimum. Nou volgens mij gaat de openbare zaak dit verliezen.
Bert
Doorlopende vacatures ivm zogenaamde hoogconjunctuur. Dan moet er bij iedere sollicitant een lampje gaan branden. Zoek liever iets anders.
Advertentie