of 64204 LinkedIn

Ambtenaren komen niet onder teambuilding uit

In Franekeradeel moet een gemeenteambtenaar verplicht deelnemen aan een bedrijfsuitje. De ambtenaar spande een rechtszaak aan nadat hij op zijn vrije dag verplicht werd om mee te doen.

Ambtenaren moeten verplicht mee met teambuildingsuitjes, ook al is het gepland op hun vrije dag. Dat is de uitspraak van de rechter nadat een ambtenaar uit de gemeente Franekeradeel weigerde zijn snipperdag hiervoor op te geven. ‘Het is niet aan de individuele ambtenaar om te bepalen of een bedrijfsuitje nuttig is of niet,’ aldus de rechter.

Proefproces

Toegegeven, de zaak van de Friese gemeenteambtenaar had wat weg van een proefproces. Hoewel de zaak twee jaar sleepte is er allerminst sprake van een verstoorde arbeidsrelatie, aldus de gemeentevoorlichter.’Hij werkt hier nog altijd naar volle tevredenheid van de gemeente en voor zover ik weet ook met plezier.’


Gewone werkdag

De ambtenaar wilde dus uitsluitend een principekwestie wilde uitvechten. Tevergeefs, want de gemeente beschouwt de jaarlijkse ‘Doe-dag’ allerminst als een vrijblijvend dagje uit. ‘Het is in feite gewoon een werkdag, maar natuurlijk zitten er elementen van gezelligheid in,’ zegt de woordvoerder. ‘Het is eigenlijk een soort scholing, waarbij er tegelijk binding ontstaat tussen de verschillende afdelingen. De laatste keer bijvoorbeeld, hebben we per fiets de gemeente verkend. Dat was heel nuttig, Franekeradeel telt namelijk wel 16 dorpen. We hebben toen veel over de geschiedenis gehoord en wat er momenteel speelt. Dat hebben we wel afgesloten met een gezellige barbecue.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Michel (gemeentesecretaris) op
Bijzonder dat men hierover discussiert. Ik heb de discussie (wel of niet "in de baas z'n tijd") altijd een rare gevonden. In een tijd waarin elk dubbeltje omgedraaid moet worden en de werkgever nog altijd hierop (terecht) investeert, is "de eigen tijd" mijns inziens van secundair belang. Het zegt veel over toewijding en de bereidheid om meer uit je werk te willen halen...
Door caroliene op
mensen hebben vaak andere verplichtingen op hun vrije dag (kinderen/ouders) ander werk
door deze activiteiten van werkgevers te verplichten op een dag dat mensen vrij zijn is het moeilijk om zorg en werk te combineren en geeft mensen een hoop stres en dat is niet goed voor het team
Door Henk op
Teambuitding... Iets voor al die frauderende vvd ers ? Ziengs, hooijmaiers, johan houwer, etc. Samen met die frauderende lui van de sns, klaas dijkstra, en co is hier een leuk team van te maken
Door Eppo Burger op
Kan de werkgever het dan ook verplichten om in het kader van teambuilding allerlei rare petjes of andere outfit te dragen?
Door henk op
Heeft de wergever al voor een cao 2012 gezorgd? Als je wat wilt als opdrachtgever moet je wel een overeenkomst afsluiten.
Door Huib op
Anonieme PL, dank voor jouw reactie. Toch moet ik nog even wat nuanceren. En dat is jouw stelling, dat bij het bedrijfsleven inzet buiten de reguliere uren dorgaans gecompenseerd wordt in tijd. Dit hangt evenwel geheel van functie en bedrijfstak af. In veel bedrijfstakken is het heel normaal, dat werknemers in zichzelf investeren in eigen tijd. Verplicht is het zelden, maar als je je eraan onttrekt schaadt dat de loopbaankansen aanzienlijk.

Het verschil met de ambtenarij is, dat daarover zelden gejengel ontstaat (al zijn er soms excessen, zoals de positie van junioren bij maatschappen van vrije beroepen).
Door Anoniem (Projectleider / beleidsadviseur) op
Huib,

Functieomschrijvingen zijn of worden massaal vervangen door HR21. Breed en algemeen omschreven functiekenmerken. Uiteraard is een ambtenarenbaan niet meer van 8 tot 5. 's Avonds gebeurt er genoeg dat interessant is voor je werk.

Waar het hier om gaat is of de baas bedrijfswerkzaamheden verplicht kan stellen in 'eigen tijd': zonder compensatie!! Zeker als dit niet direct met je eigen functie te maken heeft.

Je noemt zelfstandigen: alle werkzaamheden voor het bedrijf zijn voor hun automatisch in de baas z'n tijd. Ook noem je het bedrijfsleven: als je daar gevraagd wordt voor werkzaamheden buiten werktijd, krijg je daar heus voor betaald (in compenserende tijd). Daarbij zeg je hierbij terecht: 'gevraagd'. Dat is wat anders dan een verplichtstelling.
Door Huib op
Wat veel voorspelbare reacties! Het lijkt er steends meer op dat de overheid qua arbeidsverhoudingen een reservaat uit oude tijden is.

Buiten de overheidsfeer zijn veel mensen zelfstandig en die kennen het fenomeen 'functiebechrijving' of 'snipperdag' al helemaal niet. En bij het bedrijfsleven is het heel gewoon dat je gevraagd wordt deel te nemen aan bijeenkomsten die buiten werktijd plaatsvinden. Maar bij de overheid is er nog steeds een sterke stroming, die geen stap meer wil zetten dat formeel in allerlei documenten of functiebeschrijvignen wordt gevraagd. Geen wonder dat het imago van het ambtenarenapparaat zo onder druk staat!

Door Biertank op
Als er maar bier is vind ik het al snel goed.
Door Nobby (animal cop) op
Mooie uitspraak van de Ambtenarenrechter die de afgelopen 10 jaar vrijwel altijd het voordeel van de twijfel aan de werkgever geeft. Maar opgelet ambtenaren, er is een andere rechter geweest die de schade die je oploopt uit dit soort fratsen (survivals b.v.) zelf moet dragen want daar is de werkgever dan weer niet verantwoordelijk voor. Ik laat me niet meer vastsjorren in een kano of op een opblaasbal van 2,5 meter hijsen. En als de werkgever dan een disciplinaire straf oplegt, dan zal ik me daar tegen verzetten. En hoop ik op een verstandiger rechter.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers