Advertentie
sociaal / Nieuws

Zuid-Limburgse gemeenten moeten jeugdzorgaanbieder redden

Deze gemeenten moeten sowieso in de buidel tasten.

12 september 2024
depressieve man
Shutterstock

De zestien Zuid-Limburgse gemeenten wordt binnenkort gevraagd 3,8 miljoen euro te betalen voor de redding van jeugdzorginstelling Mutsaersstichting. Eerder weigerde centrumgemeente Maastricht nog namens de hele jeugdzorgregio Zuid-Limburg, en wees naar het rijk voor een oplossing. Dat meldt regionale nieuwszender L1.

Inspirerend manager Omgevingsdienst IJsselland (Zwolle)

Omgevingsdienst IJsselland
Inspirerend manager Omgevingsdienst IJsselland (Zwolle)

Senior Financieel Adviseur

JS Consultancy
Senior Financieel Adviseur

Bijspringen

De weigering leidt tot het in gang zetten van een ‘aanwijzing’, een procedure die gemeenten dwingt alsnog te betalen. Voor Zuid-Limburg gebeurt dat nu al voor de tweede keer: eerder moesten deze gemeenten bijspringen om jeugdzorginstelling Xonar overeind te houden.

Werkgroep

De problemen bij de Mutsaersstichting staan niet op zichzelf. De problemen in de Limburgse jeugdzorg zijn dermate groot dat Den Haag een werkgroep heeft opgericht om samen met gemeenten oplossingen te vinden. Die werkgroep adviseerde de vier jeugdzorgregio’s in Limburg om tot een minnelijke oplossing te komen en de ‘aanwijzing’ op te schorten. Dit advies is overgenomen.

Verantwoordelijkheid

Venlo laat al wel weten dat als de zuidelijke gemeenten blijven weigeren hun ‘verantwoordelijkheid’ te nemen, de aanwijzing alsnog in gang wordt gezet. Deze centrumgemeente is woordvoerder voor de drie andere jeugdzorgregio’s: Noord-Limburg, Midden-Limburg Oost en Midden-Limburg West. Eind september zijn er drie informatiebijeenkomsten voor Zuid-Limburgse gemeenteraden over het advies van de werkgroep.

Correctie donderdag 12 september 2024

In het oorspronkelijke bericht stonden feitelijke onjuistheden. Die zijn aangepast.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Die overbetaalde interim manager bij Xonar (348.000 €) maakt er overal wel een potje van. Werkte o.a. bij Cordaan, Thebe, Insula del Huize Kohlman, Pluryn, etc. en laat overal een spoor van verbijstering achter, zie:
https://apeldoorn.sp.nl/nieuws/2020/12/schriftelijke-vragen-over-vertrek-karel-verweij-bij-pluryn
Follow the money :-)
Hielco Wiersma
Als Gemeenten onvoldoende controlemogelijkheden inbouwen voor werk in de jeugdsector met toegekende (rijks)budgetten dienen zij vooral in eigen keuken te kijken. Overschrijding van budgetten komt natuurlijk voor eigen rekening van deze Gemeenten.
Advertentie