Advertentie
sociaal / Nieuws

Asielopvang: Zuid-Holland wil provinciale gronden inzetten

Zuid-Holland wil locaties die eigendom zijn van de provincie gebruiken voor asielopvang.

ANP
27 mei 2024
Asielzoekers
Pixabay

Zuid-Holland wil locaties die eigendom zijn van de provincie gebruiken voor asielopvang. Het college van Gedeputeerde Staten onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor ‘tijdelijke inzet van provinciale gronden’ voor de opvang van asielzoekers. ‘Hiermee wil het college een bijdrage leveren aan de snelle realisatie van opvangplekken om de druk op Ter Apel en andere opvanglocaties te verlichten.’

Strategisch adviseur

JS Consultancy
Strategisch adviseur

Ervaren Adviseurs Ruimtelijke Ordening

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Gooise Meren
Ervaren Adviseurs Ruimtelijke Ordening

Betrokken gemeenten

De provincie, die zowel grond als gebouwen in bezit heeft, kan volgens een woordvoerder nog niet aangeven om welke gronden het gaat. Zuid-Holland bespreekt dit eerst met de betrokken gemeenten.

Grootste opgave

Zuid-Holland heeft van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) de opdracht gekregen om bijna 20.000 structurele asielopvangplekken te regelen. De meest bevolkte provincie van Nederland heeft daarmee met afstand de grootste opgave, maar slaagt er al jaren niet in om voldoende plekken te realiseren. Ruim een maand geleden stond de teller op iets meer dan 9000 plekken voor alle soorten van asielopvang.

Spreidingswet

In de begin dit jaar aangenomen spreidingswet staat dat Zuid-Holland voor de komende twee jaar 19.776 opvangplaatsen moet hebben. PVV, VVD, NSC en BBB kondigden onlangs in hun hoofdlijnenakkoord echter aan dat ze de spreidingswet weer willen intrekken.

Noodoproep

Van der Burg deed halverwege vorige maand weer een noodoproep, omdat sprake is van een ‘urgente situatie in de asielopvang’. Hij heeft voor juli 12.000 extra opvangplekken nodig. De staatssecretaris vroeg gemeenten ‘met spoed’ om 5000 tijdelijke plekken en gaf daarbij ook een verdeling per provincie. Voor Zuid-Holland zijn dat 800 plaatsen. Daarnaast biedt het rijk eigen gronden aan, om daarop grote opvangpaviljoens te maken.

Urgentie

‘De brief van 15 april gaf de urgentie duidelijk aan’, aldus een woordvoerder van het Zuid-Hollandse provinciebestuur. ‘We kijken nu ook naar eigen, provinciale gronden om opvang mogelijk te maken.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie