Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten verstrekken gratis zonnebrandcrème

Het aantal gemeenten dat inwoners voorziet van gratis zonnebrandcrème neemt snel toe.

11 augustus 2022
zonnebranddispenser Amersfoort
Zonnebranddispenser in AmersfoortANP

In het kader van het lokaal gezondheidsbeleid zien steeds meer gemeenten het als hun taak om hun inwoners bescherming te bieden tegen de schadelijke effecten van een te veel aan UV-straling. Zonnebranddispensers voorzien voorbijgangers van gratis zonnebrandcrème.

Gezondheidsbeleid

Hoek van Holland zet ze bij de opgang naar het strand, de gemeente Westland zelfs bij alle opgangen en de gemeente Hoorn zette ze bij de kermis en bij horecagelegenheden in de stad. In Leiden, Rotterdam, Amersfoort en Den Haag zijn ze in het centrum van de stad te vinden en de Brabantse gemeente Oosterhout plaatste er maar liefst dertig, vooral bij kinderdagverblijven en sportfaciliteiten. Zonnebranddispensers. Steeds meer gemeenten zien het als hun taak om in het kader van het lokaal gezondheidsbeleid gratis zonnebrandcrème aan inwoners en bezoekers ter beschikking te stellen. 

Kanker

Elk jaar krijgen meer dan 65.000 mensen te horen dat ze huidkanker hebben, met meer dan 700 overlijdens tot gevolg. Het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Goed insmeren van zonnebrandcrème kan veel ellende voorkomen. Steeds meer gemeenten zien het dan ook als hun taak om in het kader van preventie binnen het lokaal gezondheidsbeleid hun inwoners tegen overmatige blootstelling aan UV-straling te beschermen. En niet alleen door voorlichting, maar ook door het gemakkelijk te maken je in te smeren. Daarom plaatsen ze palen waaruit mensen gratis zonnebrandcrème kunnen tappen. Sommige gemeenten plaatsen nieuwe palen, anderen gebruiken de palen die er al stonden voor het verspreiden van zeepproducten en desinfecterende alcohol vanwege de corona-pandemie.

Proef

Hoek van Holland was de eerste gemeente die in april dit jaar een dispenser voor gratis zonnebrandcrème plaatste bij de opgang van het strand. Al snel volgden overal door Nederland gemeenten dit voorbeeld, van Zwolle tot Rotterdam, van Leiden tot Oosterhout, van Den Haag tot Hoorn. Naast gemeenten zijn er ook steeds meer scholen en zwembaden die de dispensers plaatsen. In de meeste gemeenten geldt dit jaar als proefperiode. Later zal worden bekeken of – met de stijgende zomerse temperaturen – deze dienst tot de vaste gemeentelijke taken gerekend gaat worden. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Nog even en dan is alles in Nederland gratis.
Advertentie