Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen bijdrage Wmo flink omhoog voor mensen met hoger inkomen

Staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige en Maatschappelijke Zorg) zal haar wetsvoorstel hiertoe binnenkort naar de Tweede Kamer sturen.

ANP/Hollandse Hoogte/Patricia Rehe
− ANP/Hollandse Hoogte/Patricia Rehe

Mensen die gebruikmaken van hulp bij het huishouden, vervoer of andere voorzieningen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) moeten mogelijk fors meer meebetalen. Nu is er voor iedereen een vaste bijdrage van 21 euro per maand, maar de bijdrage wordt afhankelijk van het inkomen en vermogen, heeft het kabinet besloten. Dat betekent dat de eigen bijdrage gaat variëren van minimaal 23,60 euro per maand tot maximaal 328 euro per maand voor hoge salarissen.

Wachtlijsten

Staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige en Maatschappelijke Zorg) zal haar wetsvoorstel hiertoe binnenkort naar de Tweede Kamer sturen. De maatregel moet op 1 januari 2027 ingaan. Doel van de hogere eigen bijdrage is om de druk op de Wmo te verminderen en de kosten binnen de perken te houden. Veel meer mensen dan verwacht doen een beroep op deze wet, onder meer door vergrijzing, waardoor er wachtlijsten zijn ontstaan.

Ruimere portemonnee

De eigen bijdrage is nu relatief laag terwijl ook mensen van de Wmo gebruikmaken die de hulp zelf makkelijk kunnen betalen en regelen. Door een hogere bijdrage in te voeren voor mensen met een ruimere portemonnee hoopt Maeijer dat minder mensen een beroep doen op deze voorzieningen via de Wmo. De ondersteuning zal volgens haar dan beter beschikbaar zijn voor mensen die het hard nodig hebben.

Maximale bijdrage

De berekening die het kabinet nu maakt, gaat ervan uit dat alleenstaanden met een inkomen tot ongeveer 24.500 euro per jaar en meerpersoonshuishoudens tot ongeveer 34.000 euro per jaar het minst hoeven mee te betalen: 23,60 euro per maand. Hoe hoger het loon, hoe meer mensen moeten meebetalen. De maximale bijdrage van 328 euro per maand is voor alleenstaanden die meer dan 61.000 euro per jaar verdienen. Bij meer personen in een gezin geldt dat bedrag voor een jaarinkomen vanaf 70.500 euro.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker

Dus lieden die om wat voor reden dan ook de pot nauwelijks gevuld hebben hebben meer recht en onttrekken meer van het aanbod dan lieden die om wat voor reden dan ook de boel wat beter voor elkaar hebben en die in veel hogere mate bijdragen/hebben gedragen aan de belastinginkomsten. Die moeten dan om hetzelfde te krijgen meer overleggen.
Ik vind dat in dit geval oneerlijk en enorm kortzichtig. Een vorm van racisme, onderscheid maken. Je hoort dezelfde rechten te hebben ongeacht wat er in de knip zit.

Op 17 maart 2025, 18:27
Bert Bakker

Dat er budgettechnisch problemen zijn kan ik me indenken.
Zomaar een idee. Stoppen met al die tolken. Verrekken mensen het na een paar maanden de taal te hanteren noch engels te beheersen dan is dat hun probleem. Niet het onze.

Op 17 maart 2025, 18:30
Hielco Wiersma

Het inkomensafhankelijk/inkomensgericht maken van de WMO-voorzieningen is in strijd met de oorspronkelijke bedoelingen van de wetgever. Bij de opheffing destijds van de bejaardencentra is het juist de bedoeling geweest om voor de WMO-wetgeving iedere burger financieel gelijk te behandelen. Dit ook omdat de bekostiging van verpleegcentra juist wel via wetgeving (Wet Langdurige zorg) werd/is geregeld. Bij de opname in een verpleegcentrum wordt dit nog eens aangevuld met een (forse) bijdrage naar draagkracht afhankelijk van het inkomen en het vermogen. Er wordt bovendien reeds belasting geheven naar inkomen en vermogen.
De Rijksoverheid dreigt ook hier dus een weinig betrouwbare partner te worden.

Op 19 maart 2025, 14:48

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in