Advertentie
sociaal / Nieuws

Hardste bezuinigingsklap bij wijkverpleging

Het kabinet bezuinigt volgend jaar drie keer meer in de zorg dan is opgeschreven in het regeerakkoord.

21 september 2022
Een lachende oudere vrouw zit in een stoel en strekt haar handen uit naar iemand die niet in beeld is, op de handen na.
Shutterstock

Zelfstandig als het kan, thuis als het kan, is volgens het rijk de nieuwe norm in de (ouderen)zorg. Toch vallen de hardste financiële klappen in de wijkverpleging.

Hardste klappen

Het kabinet bezuinigt volgend jaar drie keer meer in de zorg dan is opgeschreven in het regeerakkoord. In 2023 wordt er 890 miljoen ‘omgebogen’, becijferde het Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet. Haar viel op dat de hardste klappen vallen in de wijkverpleging.

Langer thuis

Ellemeet nam het Integraal Zorg Akkoord nog eens onder de loep. Dat vooral de wijkverpleging het te verduren krijg is opmerkelijk, want de nieuwe norm in de (ouderen)zorg wordt: ‘zelfstandig als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan.’ Het kabinet gaat ervan uit dat senioren langer thuis wonen en zoveel mogelijk digitale zorg krijgen. De redenering is dat ouderen langer vitaal blijven en dat hun behoeften zijn veranderd, aldus de memorie van toelichting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In de troonrede werd wijkverpleging als eerstelijnszorg expliciet genoemd. Wijkverpleegkundigen leveren zorg thuis, zoals hulp bij aankleden, douchen, toiletgang of wondverzorging en zet indien nodig medicijnen klaar of dient die toe. In veel gemeenten maken ze ook deel uit van de sociale wijkteams.

Vraag neemt toe

‘Wijkverplegenden zijn cruciaal’, aldus het Kamerlid. ‘Zij zijn het die ouderen thuis verzorgen, en voorkomen dat ziekenhuizen en verpleeghuizen volstromen.’ De vraag naar thuiszorg neemt toe, nu steeds meer kwetsbare ouderen thuiswonen. Verpleging en verzorging thuis is onderdeel van het basispakket van de zorgverzekering.

Verzekeraars

De Groenlinkser geeft aan dat in 2022 4,1 miljard euro beschikbaar was voor de wijkverpleging, een bedrag dat verhoogd zou worden tot krap 4,2 miljard. Bijna een miljard daarvan bleef volgens haar in de zak van ziektekostenverzekeraars. ‘Het kabinet moet verzekeraars dwingen om dit geld uit te geven aan de wijkverpleegkundigen’, zegt ze op Twitter. Volgens het Integraal Zorgakkoord is door het ministerie van Volksgezondheid in 2023 ruim 3,8 miljard euro gereserveerd voor wijkverpleging, een bedrag dat in de daaropvolgende jaren licht oploopt, tot het in 2024 weer gelijkstaat aan het bedrag van 2022.

Vuurrode cijfers

Wijkverplegingsorganisaties schrijven vaak vuurrode cijfers. Een van de oorzaken is het relatief hoge ziekteverzuim, waardoor (duurdere) externe krachten moeten worden ingehuurd. Zorgverzekeraars betalen echter zorgorganisaties een vast bedrag per geleverd uur gecontracteerde zorg.   

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
In een functionerende Overheid is er niets nieuws aan deze "zogenaamde" nieuwe norm. M.a.w. een normale innoverende Overheid functioneert al meer dan 15 jaar volgens deze methode. Of je daarop dan zoveel kan bezuinigen daar zijn vraagtekens bij te zetten.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
P. Smit
Nog los van het toenemende aantal ouderen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Arnold de Man
Er blijft geen miljard euro in de zak van zorgverzekeraars. Dat is een contraproductief frame van GroenLinks-er Ellemeet, een uit politiek opportunisme opgeroepen beeld dat zorgverzekeraars daarmee zakkenvullers zouden zijn. Ze vergeet alleen te wijzen op betalingen die zorgverzekeraars ook doen aan indirecte zorgkosten. Zoals onder meer door het doen van investeringen in doorbraakprojecten met zorgverleners en lokale overheden die bijvoorbeeld buiten het financieringsdomein van ZonMw vallen. Of onderzoek naar en invoering van nieuwe, proficiënte zorgmethoden. GroenLinks laat in het betoog van Ellemeet weer eens zien dat in deze partij het communisme nog springlevend is. Immers, op het moment dat hun kabinet een marktpartij verplicht waar het zijn winst aan moet uitgeven, heeft GroenLinks het bedrijf voor dat deel genationaliseerd.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie