Advertentie
sociaal / Nieuws

Rotterdam vreest toestroom Roemenen en Bulgaren

Karakus wil potentiële arbeidsmigranten in Roemenië en Bulgarije waarschuwen voor huisjesmelkers en malafide uitzendbureaus.

06 april 2013
Rotterdam wil voorkomen dat kansarme Roemenen en Bulgaren de kansarme wijken van de havenstad gaan bevolken nu ze zich vanaf 1 januari 2014 zonder werkvergunning in landen in de Europese Unie kunnen vestigen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Hamit Karakus (arbeidsmigranten) namen afgelopen dagen poolshoogte in Roemenië en Bulgarije.
Hoeveel extra mensen onduidelijk De Roemeense en Bulgaarse autoriteiten denken dat niet heel veel extra landgenoten naar Nederland verhuizen voor werk. Rotterdam denkt daar anders over, maakte wethouder Karakus vrijdag duidelijk. Hoeveel extra mensen dat worden, durft hij niet in te schatten, ook omdat vooral de Roemenen zich in eerste instantie richten op Italië en Spanje.
Sturen op instroom

In Rotterdam leven nu naar schatting 7000 Roemenen, van wie er zich 900 hebben ingeschreven bij de gemeente en 7500 Bulgaren, van wie er 2500 staan geregistreerd. ,,We willen gaan sturen op de instroom. Dat kan onder meer op inkomen en op basis van leefstijlen: bijvoorbeeld geen gezinnen in flats waar alleenstaanden wonen'', aldus Karakus. Hij vindt dat de Rotterdammers geen last mogen krijgen van tijdelijke arbeidsmigranten.

Waarschuwen voor huisjesmelkers

Karakus wil ook potentiële arbeidsmigranten in Roemenië en Bulgarije waarschuwen voor huisjesmelkers en malafide uitzendbureaus. ,,We denken aan het maken van een zwarte lijst met uitzendbureaus die daar wordt gepubliceerd. Daarnaast moeten ervaringsdeskundige uit de landen zelf de potentiële arbeidsmigranten gaan vertellen 'dat het soms beter is om niet hier naartoe te komen''', aldus Karakus.

Oost-Europese Migrantentop van Asscher

De wethouder wil problemen die kunnen ontstaan met een nieuwe stroom aan arbeidsmigranten, direct de kop indrukken. Daarom is hij tevreden over de Oost-Europese Migrantentop die minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken in september houdt. Karakus wil daar vooral duidelijk maken dat Europa het geld voor Roemenië en Bulgarije in de regio zelf moet verdelen, ,,omdat het dan ook pas op de goede plaats terechtkomt. En dat mensen dus vooral daar worden geholpen, want dat is het allerbeste, ook voor het land zelf.''

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Tja in R'dam een Marokkaanse Burgemeester + een Turkse Wethouder + nog een Surinamse WethouderTja heeft Ned ( nog) wel een eigen identideit?? Of mag dat niet ( meer) gezegd worden.

Waar gaat het heen met dit land????Er zij steeds meer gestudeerden, maar het wordt steeds slechter?? Is er nog gewoon Boeren Verstand???
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Piet / directeur
Tja en al deze lieden hebben prompt recht op bijstand. Nogal eenvoudig waarom ze hier naar toe komen. Om dan te zeggen "blijf daar s.v.p." zal niet veel helpen.Fijne gedachte is dit als je weet dat op dit moment alle chronisch zieken en gepensioneerden dubbel worden gepakt. Als je een beetje centjes hebt is je maandelijkse bijdrage in Janiuari 2013, verdubbeld van € 1.100 per mnd naar € 2.200 per mnd.Toch wel leuk kan de staat dit zo weer uitgeven aan deze Bulgaren en Roemenen. Zo ging er deze week weer 4 miljoen boven op de reeds gegeven 30 milj naar Afghanisten. En voor het Maxima kinderkankerziekenhuis heeft de Ned Overheid geen stuiver uit.

Steel het van je eigen burgers! Maar ooit zal de wal het schip wel keren met dit soort omgekeerde weg geef drift! Het vertrouwen in de politiek neemt meeer en meer af. En als er dan verkeerde partijen naar boven komen, vinden ze dat nog gek ook! Wie heeft er nou boter op zijn hoofd.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Piet / directeur
Geachte BERENHOUT. Tja ik begrijp Uw tunnelvisie en ook Uw benadering. In Uw visie moet de EU op de ngeslagen weg voortgaan. En inderdaad op deze wijze verschaffen ambtenaren zichzelf werk op kosten van .............., ja U kan het ook raden de belastingbetaler. U zegt mensen die geen werk vinden, moeten terug! Draagt U zorg op Uw kosten voor de handhaving mijnheer Beerenhout?? Idem de asielzoekers al hier op kosten van de belasting betaler, gratis rechtshulp en bijstand verkrijgen om zo lang mogelijk aan te tonen dat hij/zij vluchteling is en geen economische vluchteling. ED.i. een oz ichzelf werkzame industrie geworden op kosten van de belastingbetaler. En half Ned weet inmiddels dat wij overspoeld worden met economische vluchtelingen via mensen handelaren. Mijnheer Berenhout U zal ongetwijfeld en lieve aardige mijnheer zijn, maar U loopt met Uw hoofd in de wolken zonder enige realiteitszin. Maar oke ook U heeft echt op Uw mening tot onze democratie dit over x jaren zal corrigeren.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
hoe lang nog
Oh, nu begin ik Abutaleb te begrijpen. Zijn (SNOEP)reis naar Roemenië en Bulgarije om uit te gaan kijken naar de "arbeidsmigranten" die in 2014 in grote getale naar ons landje zullen gaan komen heeft toch een reden! In 2014 is voor deze groepen geen arbeidsvergunning meer nodig om naar ons land te komen. Zij komen dus zoeken naar werk dat er niet is (nu al 20.000 werklozen per maand erbij, onze eigen jeugd komt niet meer aan de bak etc.). Nog maar niet te spreken van de al hevige huisvestingsproblemen en criminaliteit in Rotterdam En geen werk dan maar naar de bijstand of in de criminalitteit. Dus de "besparing" op de bijstandsuitgaven van "meneer" Abutaleb en soortgenoten zal zonder twijfel weer teniet worden gedaan, dus doel bereikt. Ennuh, uitbuiting van Roemenen en Bulgaren is NIET toegestaan. Dit mag alleen bij gewone, hardwerkende "eigen" inwoners van ons land.

Kan "meneer" Abutaleb en soortgenoten niet met een overvolle lading aan buitenlandse werklozen en criminelen niet richting Bulgarije en Roemenië vertrekken om daar werk te zoeken (dat er ook niet is?). Of anders ga voor de deur liggen bij de zakkenvullers in Brussel die verantwoordelijk zijn voor de onvoorstelbare puinhoop dat Europa heet.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie