Advertentie
sociaal / Nieuws

Bonus voor deeltijdwerk nu ook in Doetinchem en Aalten

De impulsregeling, waarmee ook Amsterdam, Wageningen en Rotterdam al werken, moet deeltijdwerk voor bijstandsgerechtigden in Doetinchem en Aalten aantrekkelijker maken.

25 februari 2021
Doetinchem.jpg

Een bijbaantje naast een bijstandsuitkering moet lonen, vinden de gemeenten Doetinchem en Aalten. Vanaf 1 maart krijgen bijstandsgerechtigden in die gemeenten daarom een premie voor deeltijdwerk. 

Ontwikkeling
Het zou goed zijn als meer mensen in de bijstand naast hun uitkering ook een aantal uren betaald werk zouden verrichten, vinden de gemeenten Aalten en Doetinchem, die daarvoor een impulsregeling in het leven roepen. De stap richting de arbeidsmarkt stimuleert de ontwikkeling, vaardigheden, sociale contacten en het zelfvertrouwen van mensen in de bijstand, verwachten de twee oostelijke gemeenten. 

Kleine stapjes
Het gaat om inwoners die een 'zetje in de rug' nodig hebben om mee te doen in de samenleving. 'Denk vooral aan inwoners die op dit moment moeilijk loskomen van hun bijstandsuitkering, maar voor wie kleine stapjes op de arbeidsmarkt wel mogelijk zijn', licht wethouder Joop Wikkerink (Aalten) toe. 'De kans om hen te stimuleren willen we graag benutten.’ De pilot, die op 1 maart van start gaat, geldt in eerste instantie voor een periode van twee jaar.

Afgetrokken
Voor bijstandsgerechtigden loont het normaal gesproken niet om de stap naar deeltijdwerk te zetten. Inkomsten uit werk worden namelijk direct afgetrokken van de bijstandsuitkering. Het is dan ook weinig verrassend dat slechts 13 procent van de mensen in de bijstand betaald werk doet.

Aantrekkelijker
De impulsregeling, waarmee ook Amsterdam, Wageningen en Rotterdam al werken, moet deeltijdwerk voor bijstandsgerechtigden in Doetinchem en Aalten aantrekkelijker maken. Jorik Huizinga, wethouder in Doetinchem: ‘Veel mensen in de bijstand willen graag parttime werken, maar doen dat nu niet omdat ze niet weten wat dat voor hun financiële situatie betekent. We vinden dat parttime werk mag lonen.'

Premie
Bijstandsgerechtigden mogen niet hun volledige loon houden, maar ontvangen twee keer per jaar een premie ter waarde van de helft van het verdiende loon. Daarbij geldt een maximum van 200 euro per maand. Zo leidt een bijbaan van ongeveer 40 uur per maand (tegen minimumloon) dus tot een extra inkomen van 2.400 euro per jaar.

Percentage
Daarmee lijkt de regeling het meeste op het experiment dat de gemeente Amsterdam de afgelopen drie jaar uitvoerde. In Wageningen en Rotterdam, waar de premie ook wordt uitgedeeld, wordt een lager percentage van de inkomsten gehanteerd: respectievelijk 25 en 12,5 procent. Een verschil met het experiment in Amsterdam is wel dat de premie in Doetinchem en Aalten voor álle inwoners geldt, terwijl het in Amsterdam ging om een selecte onderzoeksgroep.

Besparing
Aalten en Doetinchem verwachten, net als de andere drie gemeenten die ermee werken, dat de premie zichzelf uiteindelijk terugbetaalt. De kosten de premie worden namelijk gecompenseerd door een besparing op bijstandsuitkeringen. De helft van het loon van deeltijdwerkende bijstandsontvangers vloeit immers nog altijd terug naar de gemeente. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Zo? En past dit nieuwe fenomeen wel binnen de bestaande landelijke wetgeving of verzeilen we binnenkort in het Wilde Westen?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie