Advertentie
sociaal / Nieuws

Welzijnswerk wil geen demonstraties in Schilderswijk

De welzijnsorganisatie 'Haagse Hopjes' wil dat de gemeente Den Haag voortaan demonstraties in de wijken Transvaal en de Schilderswijk verbiedt.

12 augustus 2014

Stichting ‘Haagse Hopjes’, een organisatie die het jeugdwerk in de wijken Transvaal en Schilderswijk uitvoert, wil geen manifestaties meer in de buurt. ‘Dit is gif voor de kinderen en jongeren. Sommige demonstraties zijn zelfs erg gevaarlijk voor jongeren die zich toch al niet zo prettig voelen,’ schrijft de organisatie in een brief aan het Haagse college. Aanleiding is een anti-IS-demonstratie die gisteren door de Schilderswijk voerde en eindigde in een confrontatie met Haagse sympathisanten van IS (Islamitische Staat).

Pro Patria
De anti-IS-demonstratie, georganiseerd door ‘Pro Patria’, had toestemming om in de Schilderswijk te demonstreren tegen de gewelddadige terreurgroep en toename van moslimextremisten in ons land. De tocht werd echter noodgedwongen ingekort toen een groep aanhangers van de IS de demonstranten stond op te wachten.

Journalisten aangevallen
Nadat de IS-aanhangers met stenen begonnen te gooien en journalisten aanvielen greep de ME in. De politie heeft zes mensen gearresteerd uit de groep van de tegendemonstranten. Twee van hen werden direct opgepakt en vier na afloop van de betoging, meldt de politie. Een agent raakte licht gewond tijdens een aanhouding. De zes zijn opgepakt op verdenking van openlijke geweldpleging, opruiing of belediging van agenten. 

Onrust en angst

Voor de welzijnsorganisatie waren deze rellen de druppel. ‘De vele demonstraties veroorzaken onrust en angst, zeker voor sommige mensen die juist hun eigen land ontvlucht zijn,’ is de stichting van mening. ‘Om Transvaal in een positief daglicht te brengen, hebben wij geen behoefte aan zoveel demonstraties. (…) De vele demonstraties die het ongenoegen laten zien over buitenlandse aangelegenheden, worden steevast in Transvaal gehouden. Zeker de laatste jaren zijn er groepen ontstaan die zich openlijk tegen de samenleving keren en alleen aandacht voor hun eigen gedachtengoed opeisen en willen afdwingen. Veel bewoners van verschillende achtergronden maken zich hierover in toenemende mate, ernstige zorgen.’

Afkeren tegen samenleving
'Haagse Hopjes' maakt zich, behalve de demonstraties, zorgen over de ontwikkelingen in de wijk. ‘We merken dat de werelden in Transvaal de afgelopen jaren steeds meer in zichzelf gekeerd raken. Anders gezegd; men blijft in hun eigen cultuur hangen. We zien zelfs bij volwassen en jongeren dat men zich bewust afkeert tegen de huidige Nederlandse samenleving.(…) Meer aandacht voor deze ontwikkelingen zou dan ook zeer wenselijk en zelfs noodzakelijk zijn. Echter krijgt Transvaal niet de middelen om het effect van deze onrust het hoofd  te bieden,’ laat de stichting weten.


Nieuwe demonstratie

De anti-IS-organisatie 'Pro Patria' heeft inmiddels een nieuwe demonstratie gepland. De zogenoemde ‘Mars van de Vrijheid’ wordt op 20 september gehouden en zou wederom door de Schildersbuurt en Transvaal gaan.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hagenees
Een politieke demonstratie hoort niet thuis in een woonwijk, waar bewoners (mannen, vrouwen en kinderen) zich veilig moeten kunnen voelen. En al helemaal niet als je op je klompen kunt aanvoelen dat er mot zal ontstaan. Het zal wat worden als onze vrijheid van meningsuiting ervoor zorgt dat stadsgenoten hun eigen huis niet uit kunnen, omdat ze de kans lopen in een knokpartij te belanden.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Kunnen die onsmakelijke types Van beide kanten hun ruzie niet op Rottermerplaat uitvechten?
Papamaribo / welzijn
Dus als ik het goed begrijp wordt de vrijheid van demonstratie afgeschaft.
rowdy yates / grondboorder
zet ze maar aan het werk doen ze wat nuttigs straten vegen bijvoorbeeld,want met zo,n jurk&baard wil toch geen enkele wergever deze lui in dienst hebben

Henk van de Brug
In plaats van de hand in eigen boezem te steken reageren welzijnsorganisaties zeer verkrampt om het eigen falen toe te geven. Nee de boze buitenwereld is de schuldige. Het recht op demonstratie is een belangrijk recht. Maar een falende welzijnsorganisatie en een falende burgermeester laten deze wijken escaleren tot wijken waar een minderheid de dienst kan uitmaken op een uiterst verwerpelijke wijze.
Willem
Wat een kinderachtige opmerking, heer Blokhuizen. Pro Patria is ook de naam van een turnvereniging en een muziekvereniging. Hebt u hen ook al verteld dat dat zij haar naam schrijft in de taal van een voormalig bezetter? Heeft u de Nederlandse Staat al verwittigd van het feit dat haar wapenspreuk in de taal van een voormalig bezetter is geschreven? Wat ik heb opgemerkt is dat bij demonstraties waar uw Groen Links zo mee dweept, het symbool van een wat meer recentere bezetter werd meegevoerd. U bent daarvoor beduidend te jong, maar ik kan aan mijn lijf nog dagelijks de sporen van die bezetter zien. Waar was u toen, om te roepen dat dergelijke symbolen hier echt niet kunnen? Misschien komt het voor u als een verrassing, maar de rottigheid bij die demonstratie van Pro Patria kwam toch echt niet van laatstgenoemden ongeacht de in mijn ogen twijfelachtige leuzen die men scandeerde. Ik heb uiteraard helemaal niets met die club op, maar het feit dat u wel even gaat bepalen waar iemand anders mag demonstreren, geeft te denken. Groen Links is een club die bestaat uit personen die in het verleden dweepten met bloedjassen als Stalin (ook zo'n voorvechter van de vrijheid van meningsuiting) en uw vrienden van de SP waren groot bewonderaar van massamoordenaar Mao. Ik vind zelf dat politieke demonstraties niets te zoeken hebben in woonwijken, maar ik vind u, Groen Links, of de SP, nu niet de persoon of de organisatie die een ander daarvoor de maat mag nemen.
Alfred Blokhuizen
Ik ben van mening dat we eens een beetje mogen ontspannen. Demonstraties van een club, die zijn naam schrijft in een taal van een voormalig bezetter / rijk, kunnen het best worden gehouden op het Malieveld. Dat doet niets af aan de vrijheid van meningsuiting en levert geen nare gevoelens op. Een win-win situatie zou ik zeggen.Gezien het feit dat de leuzen die Pro Patria scandeerde juist onvrijheid inhielden lijkt me dat ook een betere plek om daar de vrijheid van meningsuiting te uiten. Daar wordt niemand slechter van.Een oproep van het welzijnswerk tot meer begrip voor de mensen die in die wijk wonen is zeer toe te juichen. Mensen die daar geen begrip voor hebben begrijpen, naar mijn mening, niet dat de vrijheid van hen ophoudt waar het die van een ander wordt belemmert.Mocht de burgemeester zich opnieuw vergissen en wederom een vergunning afgeven voor een provocatieve tocht, dan raadt ik de bewoners van de wijk aan om allen naar binnen te gaan en de demonstranten geen publiek te gunnen. Ze zijn immers uit op ongeregeldheden. Daarmee kan men weer slachtoffer spelen en roepen dat "die vreselijke moslims'' hen dwarszitten. Laat die 100, vooral en veelal kale, mannen maar gebruik maken van hun vrijheid van meningsuiting. Dan hebben de wijkbewoners straks nog meer recht van spreken.Maar, nogmaals, doe die demonstratie op het Malieveld. Daar kan men makkelijk komen met de trein en er recht onder parkeren. Nog een voordeel voor de demonstranten! Maar eerlijk gezegd roeptoetert een stemmetje in mij dat men dat juist niet wil. Men wil gelazer veroorzaken, zegt dat stemmetje.Kaas !
Welzijnswerk heeft niks te willen of te verbieden, zou effe mooi worden als linkse subsidieclowns bepalen waar gedemonstreerd mag worden en door wie.
Advertentie