Advertentie
sociaal / Nieuws

'Rotterdam levert nog steeds geen maatwerk'

Het lukt de sociale dienst in Rotterdam niet om maatwerk te leveren aan mensen die in de bijstand zitten. Ondanks diverse toezeggingen van verantwoordelijk wethouder Maarten Struivenberg (Leefbaar Rotterdam, Werkgelegenheid) gaat het nog steeds regelmatig mis, constateert de fractie van de PvdA.

12 augustus 2015

Nul uren
Het gaat met name om mensen die naast hun bijstandsuitkering af en toe werk hebben. Bijvoorbeeld via een nul uren contract. Bij het verrekenen van het loon met de uitkering wordt geen maatwerk verricht en bovendien duurt die verrekening te lang, aldus de PvdA. Onlangs meldde zich een vrouw bij de partij die door de trage afhandeling van het cluster werk en inkomen, zoals de dienst in Rotterdam heet, geen geld meer heeft om eten te kopen. ‘Haar werd aangeraden maar bij de familie te gaan eten’, aldus de verbolgen fractiewoordvoerder Carlos Goncalves.


Urenbriefjes
Volgens Goncalves gaat de sociale dienst bij de vrouw in kwestie ervan uit dat ze vier keer per maand 12 uur per week werkt in plaats van het aantal uren dat ze feitelijk werkt. Als ze minder uren werkt, en dus minder loon krijgt, ontstaat er een probleem. ‘Ze levert haar urenbriefjes in zodra ze die krijgt, maar volgens de klantmanager is dat te laat. En dus is haar aanvullende uitkering soms te laag met als gevolg dat ze nu geen geld heeft om eten te kopen.’


Gestraft
Goncalves noemt het schrijnend dat iemand die zijn best doet zelf geld te verdienen, en zo de gemeente dus helpt de uitkeringslasten omlaag te brengen, gedupeerd wordt en dan ook nog eens op een beledigende manier wordt aangesproken. ‘De gemeente zou blij moeten zijn met deze mevrouw, maar ze wordt juist gestraft.’ Volgens Goncalves is het niet de eerste keer dat hij de wethouder op de problemen wijst. ‘We hebben die vaker gezien en ook al vaker aangekaart. Maar Struivenberg zegt elke keer dat het goed komt, maar dat is niet zo.’ Eerder wees ook de Rotterdamse ombudsman al op problemen bij het cluster Werk en Inkomen. Dat ging toen over het strenge beleid omtrent re-integratie en fraudebestrijding.


Ander systeem
De PvdA zou het liefst zien dat Rotterdam voor een ander systeem kiest om de uitkeringen te berekenen. Goncalves: ‘De Sociale Alliantie heeft een beter systeem, wat we al eens voorgelegd hebben aan de wethouder. Maar hij houdt vast aan zijn eigen systeem.’ De PvdA wil van Struivenberg weten op welke manier hij de problemen het hoofd wil bieden. Ook vindt de partij dat de manier waarop de cliënt bejegend is niet door de beugel kunnen. De gemeente Rotterdam laat weten nog niet inhoudelijk te kunnen reageren. ‘De vragen zijn vandaag binnengekomen en het kost even tijd om dit goed uit te zoeken’, aldus een voorlichter. Wethouder Struivenberg is op vakantie en voor commentaar niet bereikbaar.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Freek van Oosten
Hoe herkenbaar. De PvdA heeft van 1945 tot 2002 onafgebroken in het Rotterdamse college gezeten. Vaak met een meerderheid in de Raad. Na een korte onderbreking kwamen ze in 2006 weer terug, tot begin 2014. Als er een partij verantwoordelijk is voor de jaren gegroeide misstanden bij de sociale dienst, dan is het wel de PvdA. En dan zou het nu ineens helemaal anders moeten. Wat een ongeloofwaardige oppositie.De huidige collegepartijen proberen de volkomen scheefgegroeide situatie bij de SD aan te pakken. Het moet gezegd, dat probeerde voormalig PvdA-wethouder Schrijer ook. Maar die werd daarop direct gewipt door zijn eigen partij. #rug.mes.steek.
Sjaak
Een zittend wethouder is geheel verantwoordelijk voor de uitvoering cvan zijn beleid. En als hij zijn verantwoordelijkheid niet kan waarmaken en met een een onverantwoorde reactie in de trant van 'u gaat maat bij uw familie eten' komt, dient hij exit te gaan. En als er in de raad populistuische steun voor een dergelijke bestuurder bestaat - het gaat, immers slecht in de Rotterdamse gemeentpolitiek -, dan moeten de kiezers daar in 2018 eens goed mee afrekenen.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Een mij bekende cliënt vroeg per 1-2-15 bijstand aan. Verkeert in dezelfde situatie t.a.v. o-urencontract. Na kastje-muur een afwijzing. Bezwaar werd niet behandeld dus ingebrekestelling. Nu betaling ontvangen na ruim 5 maanden incl. vergoeding ingebreke. Nog steeds geen beslissingen gezien en geen duidelijkheid m.b.t. situatie vanaf 1-7-15. Het feit dat ambtenaren zich zo misdragen zoals aangegeven, en ook bij deze zaak het geval, tekent de ikke-ikke maatschappij. We blijven overigens onverdroten doorgaan om het lek te dichten.

Een wethouder is dan wel verantwoordelijk maar kennelijk kan de leiding bij W&I er geen pepernoot van.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dit lijkt meer op rekenen tot tien cijfers achter de komma.

Wat is er simpeler dan de gewerkte uren met de bijstand te verrekenen op basis van voorschotten?
Jop Dalwin
Wethouder Struivenberg is op vakantie en voor commentaar niet bereikbaar, daarna ook niet, mag van mij vlug verdwijnen, rechtse rakker met laag iq
J de Vries / mederwerker
Door meer de beleidsmakers hun zieke gang te laten krijg men dit niet voor elkaaar leugen naar het stadhuis.en daar wordt dan weer beleid op gemaakt de leugen regeert in Rotterdam.
Advertentie