De AOW-leeftijd stijgt in 2035 door naar 68 jaar als de levensduur van Nederlanders blijft toenemen, zoals nu wordt verwacht. Dat schrijft minister Henk Kamp (Sociale Zaken) in reactie op vragen van de Eerste Kamer over zijn wetsvoorstel om de AOW-leeftijd in 2020 te verhogen van 65 naar 66 jaar en vervolgens te koppelen aan de stijgende levensverwachting.
Kamp: 'Pensioenleeftijd naar 68 in 2035'
Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid denkt dat dat nodig is, omdat de levensverwachting blijft stijgen.
Verwachtingen
Een jaar geleden ging Kamp er nog van uit dat door de koppeling aan de levensverwachting de pensioenleeftijd in 2040 zou uitkomen op 68 jaar. ,,Op basis van de huidige verwachtingen zou de pensioenleeftijd in 2035 naar 68 gaan'', schrijft hij nu aan de Senaat.
Kritiek Raad van State
Zowel regeringspartijen VVD en CDA als oppositiepartijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie vragen Kamp naar de kritiek van de Raad van State. Deze meent dat het kabinet te laat begint met het verhogen van de pensioenleeftijd gezien de vergrijzing. Maar volgens de VVD-bewindsman moeten niet alleen de overheidsfinanciën op orde worden gebracht, maar moet mensen ook een redelijke overgangstermijn worden gegund om zich te kunnen voorbereiden op de hogere AOW-leeftijd.
Catshuis
Senatoren van D66 en GroenLinks twijfelen ook of de Eerste Kamer het plan van Kamp om de pensioenleeftijd te verhogen wel moet behandelen, omdat VVD en CDA met gedoogpartner PVV in het Catshuis op dit moment aan het onderhandelen zijn over extra maatregelen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Maar volgens de minister is het noodzakelijk dat zijn wetsvoorstel nu door de Senaat wordt behandeld.
Pensioenakkoord
Het plan van Kamp is gebaseerd op een moeizaam tot stand gekomen pensioenakkoord met werkgevers en de vakbeweging. Volgens de minister vinden de regering en de sociale partners ,,het van belang om mensen in het land zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden over het pensioenstelsel''.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Zolang de Grieken er maar op hun 53e uit kunnen ben ik dik tevreden met de verhoging van onze pensioenleeftijd.
Wat mij betreft naar 75 jaar, Europese solidariteit is een groot goed.
Ook als de levensverwachting stijgt zullen er nog veel mensen overlijden tussen hun 65e en 68e, kassa straks voor de pensioenfondsen. Is dit in de berekeningen meegenomen?
Geloof mij, aan heel veel mensen heb je niets meer na hun 65e.
Dan wordt het wel tijd dat gemeentes en provincies eindelijk eens een loopbaanbeleid voor oudere werknemers gaan ontwikkelen. Oudere werknemers zijn dan misschien niet de meest gewenste verandermanagers, hun kennis en kunde vertegenwoordigt wel een stuk kapitaal van de organisatie. Bovendien vormen mensen met ervaring ook het collectief geheugen van de organisatie. Bizar blijft het dat juist deze generatie zwaar betaald heeft voor VUT en andere solidariteitspremies, terwijl zij nu zelf lijdzaam mogen afwachten hoeveel geld er tegen die tijd nog in de pensioenpot zit.
De politiek is knettergek. Veel jongeren komen niet aan het werk en in heel Europa gooien ze er met de pet naar. Nederland moet zonodig weer het beste kindje van de klas zijn. Een ding is zeker. Werken in de politiek kun je tot je dood. Daar lijdt je helemaal niks mee en als je stopt krijg je toch wachtgeld.
Gewoon werken tot je 75 jaar ,wij hebben veel te veel mensen die betaald moeten worden 1 mijoen amtenaren,een ???? niet werkende buitenlanders ,asielzoekers ,blunders ,banken ,
graaiers,fraude ,ministers met rare uitgaven,ik kan zo nog wel even door gaan ,daar gaat al het belastingeld naar toe,jammer .