Wajongers geweerd uit de Wsw
Wajongers mogen voortaan geen gebruik meer maken van de sociale werkvoorziening. Dat schrijven Minister Donner van Sociale Zaken en staatssecretaris Klijnsma in een brief aan de Tweede Kamer.
Gerucht
Het gerucht ging al langere tijd dat het ministerie deze plannen had, met deze brief is het rigoureuze wetsvoorstel bevestigd. Donner en Klijnsma vinden dat een baan in de sociale werkvoorziening voor iemand die onder de nieuwe Wajong (wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten) valt, negatief voor de jongeren kan uitpakken.
Emancipatie
In de brief staat onder meer: ‘In de nieuwe Wajong staat voorop wat een jongere wel kan, in plaats van wat hij niet kan. (...) Het belangrijkste doel van het wetsvoorstel is dan ook om jongeren met een beperking te ondersteunen bij het vinden en het behouden van een baan. Dit bevordert de emancipatie en integratie in de samenleving van deze jongeren.’
Reguliere baan
Een kwart van de huidige Wsw-werknemers bestaat uit Wajongers, zo’n 27 duizend. Nog eens een kwart (vierduizend) staat op de wachtlijst voor een Wsw-baan. De minister vindt dat deze jongeren onder de nieuwe Wajong een reguliere baan moeten zoeken met behulp van het UWV.
Zware klappen
Maar de CG-raad (raad voor chronisch zieken en gehandicapten) vindt de maatregel ontoelaatbaar: ‘De Wajongers krijgen onevenredig zware klappen, zeker in de huidige crisisperiode. Nog maar net zijn de bezuinigingen op de AWBZ een feit waardoor veel Wajongeren zorg- en begeleidingsuren zijn kwijtgeraakt, of het volgende onheil staat voor de deur.’
Te weinig werk
Ook heeft de raad geen vertrouwen in de uitvoering: ‘Minister Donner wil meer Wajongeren aan de slag helpen in het gewone bedrijfsleven. Maar er komen geen goede maatregelen om dat te bereiken. Dus staan Wajongeren met lege handen. Er is nu al te weinig werk,’ aldus de CG-raad.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Als minister Donner en Staatssecretaris Klijnsma willen dat er meer WAJONGeren aan de bak komen dan zal er toch veel meer begeleiding moeten komen voor deze mensen.
De begeleiding is ook al weggevallen zoals de CG-raad al aangeeft.
het wordt hoog tijd dat ook de werkgevers eens goed geïnformeerd worden wat de mogelijkheden zijn van de no-riskpolis voor WAJONGeren.
Daar komt nog bij dat voor diegene die na het verdwijnen van de "kopjes"regeling de Toeslagenwet hebben aangevraagd het bruto loon omlaag is gegaan.
Degene die eigen bijdrage AWBZ betalen voor zorg met verblijf zijn er nu zo'n € 150,=
netto op vooruit gegaan.
Wat moeten die volgend jaar meer aan belasting gaan betalen is daar al over nagedacht.
leuk een belastingmaatregel schrappen t.w.
niet meer aftrekbaar 25% van de eigen bijdrage AWBZ
maar wat moeten deze WAJONGeren meer gaan betalen en wat voor invloed heeft dat op de Zorgtoeslag/ Huurtoeslag etc.
voor ogen staat.
Gelukkig ben ik zelf wel mondig maar er zijn er genoeg die dit niet zijn en daardoor gewoon niet aan bod komen.