Advertentie
sociaal / Nieuws

VVD wil taaleis voor bijstandsuitkering

Volgens Tweede Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen moet de taaleis gelden voor iedereen die een beroep doet op de bijstand. Bij het vaststellen van het minimumniveau van het Nederlands wordt aansluiting gezocht bij de eisen die worden gesteld aan inburgeraars. Als dit niveau niet wordt gehaald, krijgen mensen nog de kans hun Nederlands bij te spijkeren.

19 januari 2012

De VVD ziet graag dat vanaf volgend jaar het beheersen van de Nederlandse taal een vereiste wordt om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering. Tweede Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen van de regeringspartij hoopt dat hiertoe een initiatiefwetsvoorstel van de VVD wordt doorgevoerd per 1 januari 2013. Dat heeft de liberale gezegd voorafgaand aan een debat met staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) donderdag over het aantal allochtonen in de bijstand.

De VVD kondigde al begin 2010 aan met het eigen wetsvoorstel te komen. Aan het voorstel wordt nog gesleuteld op advies van de Raad van State, maar Van Nieuwenhuizen hoopt dat de Tweede en de Eerste Kamer dit jaar de wet nog behandelen.

Naast regeringspartij CDA en gedoogpartner PVV staat ook oppositiepartij D66 positief tegenover de VVD-plannen. ,,Het hangt wel af van de uitwerking, maar in de basis vind ik dat iemand Nederlands moet spreken als hij een beroep doet op een uitkering'', aldus D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya.

Volgens Van Nieuwenhuizen moet de taaleis gelden voor iedereen die een beroep doet op de bijstand. Bij het vaststellen van het minimumniveau van het Nederlands wordt aansluiting gezocht bij de eisen die worden gesteld aan inburgeraars. Als dit niveau niet wordt gehaald, krijgen mensen nog de kans hun Nederlands bij te spijkeren. Ook wordt een zogeheten hardheidsclausule ingebouwd om onrechtvaardige situaties te voorkomen.

,,Maar gooit iemand zijn kont tegen de krib, dan kan na een half jaar de uitkering gekort worden met 20 procent. Blijkt later dat iemand nog steeds niet meewerkt, dan gaat er 40 procent vanaf. Uiteindelijk kan het recht op bijstand echt helemaal wegvallen'', aldus de VVD-politica.

PvdA, SP en GroenLinks spreken van overbodige wetgeving, omdat mensen in de bijstand verplicht zijn hun best te doen om aan het werk te komen. Deze partijen stellen dat mensen in de bijstand nu al moeten meewerken aan een taalcursus als dat nodig is om werk te vinden en dat ze gekort kunnen worden op de uitkering als ze dat niet doen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet Adema / student
Overbodige regelgeving waar dit kabinet goed in is. Kom eens met wat nieuws, in plaats van tijd verdoen met symboolpolitiek!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie