Advertentie
sociaal / Nieuws

Twenterand wil snel einde opvang Oekraïeners

De opvang in negen kampeerchalets is volgens de gemeente Twenterand illegaal.

ANP
12 april 2022
Chalet

Veertig Oekraïners dreigen hun opvang in het Twentse Vriezenveen te moeten verlaten. ‘Het is honderd procent zeker dat een vergunning voor deze opvang geweigerd wordt’, stelde de gemeente Twenterand dinsdag in de rechtbank in Zwolle.

Kampeerchalets

Op het bedrijventerrein van ondernemer Herry Holland zitten sinds anderhalve week veertig voor de oorlog in Oekraïne gevluchte vrouwen, veelal moeders met hun kinderen. De opvang in negen kampeerchalets is echter volgens de gemeente Twenterand illegaal. Een dwangsom van zo'n 350.000 euro hangt de ondernemer boven het hoofd. Beide partijen legden de kwestie dinsdag voor aan de bestuursrechter in Zwolle.

Planologisch beleid

De gemeente Twenterand vindt dat het historische 'slagenlandschap' in Vriezenveen, waar de kavels uit smalle stroken bestaan, verhindert dat daar een grootschalige opvang op zijn plaats is. ‘Het college is daar stringent in. Ook al is het voor een halfjaar, jaar of twee jaar. Dat zou betekenen dat het planologische beleid van de gemeente wordt uitgewist.’ Bovendien heeft de gemeente alternatieve locaties, stelt ze. Binnen twee dagen kunnen de veertig vluchtelingen daar terecht. Ze wil dan ook dat de opvanglocatie binnen vier dagen na uitspraak van de rechter wordt opgedoekt.

Maatschappelijk belang

De advocaten van de initiatiefnemers van de opvang noemden de alternatieven van de gemeente weinig concreet. ‘Veldbedjes naast elkaar op opvanglocaties, dat is de huidige situatie in ons land. Zo'n prachtige locatie als dit moet je niet afbreken’, zei advocaat Erhard Koekoek. Zijn collega Jaco van den Brink meent dat als er dan geen vergunning komt, ‘het maatschappelijk belang maakt dat de tijdelijke situatie moet voortduren in afwachting van een bezwaarprocedure.’

Onwil

Onwil van de gemeente, noemde ondernemer Herry Holland het. ‘Als lintbebouwing boven de opvang van deze mensen gaat, dan schaam ik mij om Nederlander te zijn.’ De bestuursrechter doet binnen een week uitspraak. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Een oplossing kan wellicht worden gevonden door het verlenen van een tijdelijke vergunning. In dat geval zouden de vluchtelingen er kunnen verblijven tot zo lang het vanwege de oorlog in Oekraïne nodig is.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
togoo
Het resultaat van doorgeschoten no risk beleid. Niets wat niet mag, dat kan niet, en wat niet meer mag, zal nooit meer kunnen, het is per slot van rekening de wet......

Hoe is de gemeente Twenterand omgesprongen met de slachtoffers van het toeslagenschandaal? Hebben ze die ook laten stikken?

En wat doet de gemeente Twenterand aan het opsporen en bestrijden van partydrugs?? Niets waarschijnlijk. Dat valt onder, NIET wettelijk, gedoogbeleid.

Rechter, afwijzen deze claim. Er alleen in meegaan als deze gemeente op geen enkel beleidsterrein gedoogd. Een gemeente die ook maar iets gedoogd, dient de deksel op de neus te krijgen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie