Advertentie
sociaal / Nieuws

Verplicht gehandicapten in dienst

Moeten werkgevers worden verplicht een bepaald aantal arbeidsgehandicapten in dienst te nemen? De vraag lag bij het begrotingsdebat van het ministerie van Sociale Zaken weer op tafel.

16 december 2010

De PvdA bracht het voorstel in en werd gesteund door D66 en Groen Links. Hun redenatie: we doen al tijden van alles om werkgevers te stimuleren arbeidsgehandicapten aan te nemen, en het gebeurt niet. Maar 4 procent van de werkgevers heeft een wajonger in dienst. Een quotum moet dat doorbreken. Het pleidooi was vergeefs, want de coalitiepartijen willen er niet aan.

 

Staatssecretaris Paul de Krom is tegen omdat quota volgens hem stigmatiserend zijn en weinig draagvlak bij werkgevers hebben. Bovendien zijn de ervarigen met quota in het buitenland niet positief. Ervaring hebben ze onder meer in Duitsland, Ierland, België en Tsjechië. In een onderzoek dat twee jaar geleden in opdracht van het UWV werd gedaan, schrijven de onderzoekers dat het in die landen in de praktijk moeilijk blijkt werkgevers aan die cijfers te houden. Het werkt er eerder als een lastenverzwaring, omdat de werkgevers liever een boete betalen dan iemand in dienst te nemen. Het tekent de weerzin bij werkgevers.

 

Tegenstanders van een quotum wijzen graag op de reeks voorbeelden van bedrijven die wel al arbeidsgehandicapten in dienst hebben. Meestal zijn dat grote ketens, multinationals, zoals Albert Heijn. Bedrijven die het zich kunnen veroorloven maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Maar 300 duizend mensen - want om zoveel mensen gaat het naar schatting - kan zelfs de AH niet kwijt. Om die hele grote groep aan het werk te krijgen zullen ook veel kleinere bedrijven een steentje moeten bijdragen.

 

Maar veel winst valt te halen in het vereenvoudigen van regels en het beter benaderen en begeleiden van werkgevers. De rijksoverheid kan uit eigen ervaring onderschrijven dat op dat gebied verbetering mogelijk is. In een brief aan de Kamer moest het kabinet afgelopen zomer toegeven dat het weinig vorderingen boekte in het aannemen van arbeidsgehandicapten.

 

Honderd extra wajongers moesten dit jaar bij de overheid een plek krijgen. Eind augustus was dat nog niet voor de helft gelukt. Reden: het bleek moeilijk de doelgroep te vinden in het ‘tamelijk ondoorzichtige aanbod.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie