Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten moeten miljard euro erbij krijgen

Het budget voor gemeenten moet worden verhoogd met één miljard euro. Daarvoor pleit Eric van der Burg, voorzitter van Sociaal Werk Nederland.

16 juni 2020
geld-voor-nwsbrief.jpg

Het budget voor gemeenten moet worden verruimd met één miljard euro. Daarvoor pleit Eric van der Burg, voorzitter van Sociaal Werk Nederland. Er mag onder geen beding worden bezuinigd op het sociaal werk, dat tijdens de coronacrisis zijn waarde meer dan ooit heeft bewezen. Ook de komende tijd is het alle hens aan dek voor de sociaal werkers.

Kind van de rekening

Het water stond veel gemeenten voor de coronacrisis al aan de lippen en die situatie is alleen maar nijpender geworden. Veel gemeenten vrezen te moeten bezuinigen om de gederfde inkomsten en de opgelopen uitgaven te dekken. Het kabinet heeft tientallen miljarden euro’s uitgetrokken om onder meer zelfstandigen en ondernemers door de coronatijd heen te helpen. Ook hier is de vrees dat er straks bezuinigd moet worden. En dat gemeenten, maar ook bijvoorbeeld het sociaal werk en de jeugdzorg, het kind van de rekening worden.

Loonsverhoging

Dat mag niet gebeuren, benadrukt Van der Burg. ‘Ik zie de laatste tijd diverse organisaties pleiten voor meer geld. Zoals onder meer de overheidsbonden die pleiten voor meer geld voor ambtenarensalarissen’, licht hij toe. ‘Terecht. Er moet meer geld naar gemeenten toe, zodat een loonsverhoging voor ambtenaren niet ten koste hoeft te gaan van het budget voor sociaal werk of de jeugdzorg.’ Een miljard euro is in zijn ogen een reëel bedrag.  

Eenzaamheid

De afgelopen drie maanden hebben de sociaal werkers keihard gewerkt, benadrukt Van der Burg. En hun waarde bewezen. ‘Ouderenwerkers hebben zich ingezet om de eenzaamheid onder ouderen te bestrijden, jongerenwerkers hebben jongeren opgezocht die met hun ziel onder de arm liepen. De sociaal raadslieden krijgen het de komende tijd extra druk met ook nog de ondersteuning van ‘nieuwe groepen’ zoals zzp’ers zonder inkomen.’

Blijvend investeren

Tijdens de crisis, en de nasleep ervan, worden kwetsbare groepen volgens Van der Burg het hardst geraakt. Daarvoor waarschuwde eerder de Tijdelijke Werkgroep Sociale Impact. Van der Burg: ‘Er moet (blijvend) worden geïnvesteerd in het welzijn van bewoners en sociaal werkers hebben daarin een belangrijke rol. Er is de afgelopen maanden hard gewerkt, maar we zijn er nog niet. We moeten doorgaan om te voorkomen dat de achterstanden nog groter worden. En de werkdruk kan echt niet groter: we komen nu al handen te kort in de wijken.’ Bezuinigen op sociaal werk is geen optie.   

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert
Zolang diensten uurtarieven van 100+ hanteren voor controles is er geld genoeg toch?
Ron / adviseur
Ik denk dat minder geld uitgeven, slimmer werken en de productie per persoon verhogen in de branche zeker 'n optie is.
JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Mag ik dan het kwartje van Kok terug?
joost / beleidsmedewerker
Minder adviseurs is zeker een optie, die roepen maar wat, weten niets en gaan er met het grote geld vandoor.
Advertentie