Advertentie
sociaal / Nieuws

Meer huisbezoek tegen pgb-fraude

Sinds 2012 gingen medewerkers van zorgkantoren bijna 30.000 keer langs bij mensen die met geld van het pgb zelf hun zorg regelen. 2100 keer kwam daarbij een mogelijk geval van fraude aan het licht.

29 januari 2015

Om fraude met zorggeld aan te pakken wil staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dat medewerkers van het zorgkantoor vaker langsgaan bij mensen met een persoonsgebonden budget (pgb). Voor meer huisbezoeken is 5 miljoen euro beschikbaar.

Nut bewezen
Sinds 2012 gingen medewerkers van zorgkantoren bijna 30.000 keer langs bij mensen die met geld van het pgb zelf hun zorg regelen. 2100 keer kwam daarbij een mogelijk geval van fraude aan het licht. Ook bleek de zorg die met dit geld geregeld moest worden in negenhonderd gevallen niet goed, meldt de bewindsman donderdag aan de Tweede Kamer. ‘Huisbezoeken hebben hun nut bewezen. We gaan ermee door en schakelen een tandje bij’, aldus Van Rijn.

Vooraf controle
Voordeel van de huisbezoeken is volgens Van Rijn dat het aanvragen van een pgb nu niet meer alleen schriftelijk gebeurt. Behalve via de huisbezoeken wordt ook geprobeerd fraude tegen te gaan door het geld, soms grote bedragen, niet meer op de rekening van de aanvrager over te maken. Daardoor wordt nu vooraf gecontroleerd wat er met het geld gaat gebeuren en niet meer achteraf als het al is uitgegeven.

Fraude voorkomen
Van Rijn weet dat het pgb voor veel mensen een goede oplossing kan zijn. ‘Bij een solide, houdbare pgb-regeling hoort echter ook dat we de fraude aanpakken en koste wat het kost proberen te voorkomen.’ (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Een hele rij ambtenaren komen langs:

- voor controle bijstand

- voor controle pgb

- voor keukentafel gesprek

- voor aanapssing woonvoorziening

- voor de ozb

Bijna elke maand een ambtenaar op bezoek! Gezellig :)
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Mw Dikkers
Na alle fraude met toeslagen ook nu weer pgb fraude. Dit kon niet uitblijven. Het komt toch altijd weer aan op controle en dat is juist wat er ontbreekt. Slechte politiek om voor controles op dit vlak geld uit te geven . Afschaffen al deze toeslagen, budgetten. Onbegrijpelijk, dat wij er naar kijken en feitelijk nog meer geld over de beroemde balk gooien.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
secretaris / secretaris
Mw. Dikkers is een van die mensen die het liefst *alles* afschaffen, zodat zij denkt meer te krijgen. Na de hetze tegen mensen in de bijstand start nu de hetze tegen mensen die een pgb nodig hebben om gewoon noodzakelijke zorg te kunnen betalen. Het zijn met name die burootjes die elke gek kon beginnen, die gefraudeerd hebben met de pgb-gelden die mensen hen hadden toevertrouwd. Nu maar weer zien hoe de SVB er een bende van gaat maken.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie