Advertentie
sociaal / Nieuws

'Iedere dakloze een thuis met nieuw actieplan'

Van Ooijen zegt dat het beleid nu nog gericht is op 'maatschappelijke opvang', terwijl het moet gaan om een woonplek voor iedereen.

ANP
01 december 2022
Dakloos
Pixabay

Het kabinet streeft ernaar om per 2030 dakloosheid te beëindigen en 'iedereen een thuis' te bieden. Er zijn in een actieplan afspraken gemaakt over geld, zorg, woningen, hulp en begeleiding en allerlei bestuurlijke kwesties. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) spreekt in het plan dat hij aan de Kamer heeft gestuurd van een 'fundamenteel andere kijk'.

Genoeg geld

'In vrijwel alle gevallen kan met de juiste inzet dakloosheid voorkomen worden', aldus het actieplan. Daarin worden tientallen stappen en doelstellingen aangekondigd. Die zijn er onder meer op gericht om te zorgen dat mensen genoeg geld hebben om van te leven. Het plan legt een link met schuldenproblematiek, regels rond uitkeringen en de verhoging van het minimumloon. In 2030 moet het aantal mensen dat in armoede leeft gehalveerd zijn ten opzichte van 2015.

Preventie

Ook preventie speelt in het plan een belangrijke rol. Mensen mogen niet meer zomaar op straat komen te staan als ze bijvoorbeeld hun huis uit moeten of vrijkomen uit de gevangenis. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor psychische en sociale problemen die mensen hebben en meer duidelijkheid rond de hulp die ze kunnen krijgen van de overheid. Het stigma moet van dakloosheid - Van Ooijen ziet ook een rol voor de media - en de woningbouwplannen waar het kabinet al langer aan werkt moeten ook helpen.

Woonplek

Van Ooijen zegt dat het beleid nu nog gericht is op 'maatschappelijke opvang', terwijl hij vindt dat het erom zou moeten gaan dat mensen gewoon een woonplek nodig hebben. 'Van dakloosheid als individueel probleem, naar dakloosheid als fenomeen dat we alleen samen kunnen oplossen.' Volgens de staatssecretaris komt er daarmee meer oog voor 'bestaanszekerheid, preventie en een toegankelijke overheid'.

Niet meer buiten slapen

Eerder kondigde het kabinet al aan dat er 65 miljoen extra beschikbaar komt voor dit plan tegen dakloosheid, bovenop 385 miljoen die al beschikbaar was voor gemeenten. De ambitie om dakloosheid in 2030 te beëindigen staat in de Verklaring van Lissabon die Nederland heeft getekend. Dat betekent onder meer dat mensen niet meer buiten slapen en zo snel mogelijk van tijdelijke opvang naar stabiele huisvesting kunnen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Dakloosheid zal niet worden uitgebannen. Het verschijnsel dat politici voor de bühne verklaringen tekenen zal ook nooit worden uitgebannen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie