Advertentie
sociaal / Nieuws

Van der Burg vraagt hulp bij asielopvang aan alle gemeenten

Staatssecretaris Van der Burg doet een beroep op alle gemeenten ‘om verantwoordelijkheid te nemen voor de opgave waar we samen voor staan’.

ANP
11 mei 2022
Luchtfoto van Ter Apel
Shutterstock

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) doet een beroep op alle gemeenten om te helpen met een betere spreiding van asielzoekers. Hij doet dat naar aanleiding van de gebeurtenissen afgelopen nacht in het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar onvoldoende plek was om alle asielzoekers die aanklopten op te vangen.

Wachtruimten

‘Gisterenavond is het flink misgegaan in Ter Apel’, erkent Van der Burg. Tientallen mensen stonden uren buiten te wachten omdat er voor hen geen plaats meer was in de overvolle asielopvang. Uiteindelijk konden zij de nacht doorbrengen in wachtruimten van het aanmeldcentrum. ‘Ik vind het verschrikkelijk dat we deze mensen een aantal uren geen dak boven het hoofd hebben kunnen bieden’, zegt Van der Burg. ‘Dit is niet hoe we in Nederland om willen gaan met mensen die onze bescherming zoeken.’ Om herhaling te voorkomen is volgens Van der Burg ‘dringend betere spreiding van de druk op de asielopvang nodig door Nederland’. Hij doet daarvoor een beroep op alle gemeenten ‘om verantwoordelijkheid te nemen voor de opgave waar we samen voor staan’.

Woede en afschuw

In de Tweede Kamer is met woede en afschuw gereageerd op beelden uit Ter Apel. ‘Verschrikkelijk en mensonterend’, zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. ‘Maar niet onverwacht.’ Het is volgens haar ‘bewust beleid’ om de opvangcapaciteit zo krap mogelijk te plannen. Zij pleit voor meer kleinschalige opvang, omdat daar meer draagvlak voor is bij gemeenten dan voor grote opvangcentra als dat in Ter Apel. Daar moet extra geld voor komen. Kröger herhaalt verder haar oproep aan staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) tot een gezamenlijke aanpak voor de opvang van reguliere asielzoekers en vluchtelingen uit Oekraïne. ‘Het is schrijnend dat er duizenden bedden voor Oekraïners leegstaan, terwijl in Ter Apel mensen op de grond moeten liggen.’

Puinhoop

‘De asielopvang is een puinhoop’, zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. ‘Het kabinet moet veel meer werk maken van goede opvang met voldoende capaciteit en snellere procedures. Mensen die recht hebben op asiel moeten snel doorstromen, mensen die geen recht hebben op asiel moeten terugkeren.’ ‘Het is te triest voor woorden dat we als land zo omgaan met mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld’, zegt PvdA'er Kati Piri. ‘Onwil of onmacht, feit is dat het kabinet hard faalt om fatsoenlijke opvang voor deze mensen te regelen. De staatssecretaris moet acuut stad en land af om op zoek te gaan naar extra slaapplekken.’ ‘Wat een schrijnende beelden’, zegt Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie. ‘Dit is onacceptabel. Het kan niet zo zijn dat we op deze manier mensen die van oorlogen en conflict vluchten zo in Nederland verwelkomen. We kunnen en moeten beter.’

Capaciteit

Het provinciebestuur van Groningen wil dat het Rijk in actie komt en de capaciteit vergroot voor het aanmelden en opvangen van asielzoekers. 'Wat er vannacht in Ter Apel gebeurde, is een nieuw dieptepunt', zegt René Paas, commissaris van de Koning. 'Het is vooral beschamend, omdat we dit al maanden konden zien aankomen. De opvang van asielzoekers vergt snel meer capaciteit. Het Rijk moet dat regelen. Het is echt de hoogste tijd dat het kabinet de bevoegdheden regelt om dat af te dwingen als het niet vrijwillig gaat.'

Aanmeldlocaties

Naast een aanmeldcentrum moeten er volgens de coalitiepartijen ook extra opvanglocaties komen. Onder andere CDA, GroenLinks en PvdA wijzen daarbij op de verantwoordelijkheid van gemeenten elders in Nederland. 'Als Groningen doen we al een behoorlijke duit in het zakje wat betreft ondersteuning van vluchtelingen', zegt Robert de Wit, fractievoorzitter van het CDA. 'Het wordt tijd dat ook de rest van Nederland verantwoordelijkheid pakt. Bovendien is de situatie niet nieuw, zeggen onder meer ChristenUnie en D66. 'We moeten niet doen alsof hier dinsdagavond iets gebeurd is dat niemand aan zag komen', zegt Fredric Geijtenbeek, fractievoorzitter van de ChristenUnie. 'Het is het gevolg van jarenlang beleid en van de keuze om niet meer aanmeldlocaties te openen. Het is in Groningen niet de eerste keer dat we het menselijk leed van dichtbij zien als gevolg van bepaalde keuzes. In Den Haag kan iets een logische keuze lijken, maar als je de mens ziet, is dat niet te begrijpen.' (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het Rijk moet nu eindelijk eens afkomen met goede en snelle maatregelen om asielzoekers op een adequate manier op te vangen. Al na het laatste generaal pardon in 2007 (15 jaar geleden!!!!!) is voor dit probleem met name onder de Kabinetten Rutte achterover geleund. Zich verschuilen achter Europa is hiervoor niet aan de orde.
Het is ronduit gezegd te gek voor woorden dat bijvoorbeeld specifieke binnensportverenigingen zich wel kunnen opheffen als gevolg van het gedwongen vorderen van sporthallen. Hoelang kan een Kabinet/het Rijk nog in gebreke blijven om probleemdossiers eens fundamenteel aan te pakken en op te lossen?
Advertentie