Advertentie
sociaal / Nieuws

1700 extra plekken voor minderjarige asielzoekers nodig

De staatssecretaris voor asiel roept gemeenten om hulp nadat de rechter bepaalde dat de asielopvang ondermaats is.

ANP
06 oktober 2022
Eric van der Burg
Staatssecretaris Eric van der Burg (asiel, VVD)ANP

Voor 1 januari zijn er 1700 extra opvangplekken nodig voor minderjarige vreemdelingen (amv), schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan gemeenten. Als dat niet geregeld wordt, dreigt het risico dat deze kinderen buiten moeten slapen of gaan zwerven op zoek naar onderdak.

Business Controller LLO

Provincie Utrecht
Business Controller LLO

Senior Kwaliteitsmedewerker Control

Gemeente Goes
Senior Kwaliteitsmedewerker Control

Dieptepunt

De staatssecretaris roept in zijn brief alle gemeenten ‘dringend op om dit absolute dieptepunt te voorkomen’. Van der Burg doet de oproep mede namens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en voogdijorganisatie Nidos. Momenteel kloppen wekelijks 100 tot 150 minderjarigen voor asiel in Ter Apel aan. De afgelopen weken hebben deze kinderen regelmatig op stoelen moeten slapen omdat er geen bed voor ze is.

Ter Apel

Veel te veel kinderen worden op de verschillende speciale opvanglocaties voor minderjarige asielzoekers opgevangen. De maximale capaciteit wordt op een aantal locaties ver overschreden. ‘Meest zorgelijk’ is de situatie in Ter Apel, schrijft Van der Burg. Daar kunnen maximaal 55 kinderen worden opgevangen, maar de bezetting gaat er daar al ruim anderhalf jaar ver overheen. ‘Die varieert van meer dan 200 naar dagen waar de bezetting zelfs meer dan 300 amv bedroeg.’

Onacceptabel

Niet alleen het kabinet vindt dat er ‘dringend iets aan deze situatie gedaan moet worden’, maar ook onder andere Unicef, VluchtelingenWerk Nederland en de Inspecties Justitie en Veiligheid en Gezondheidszorg en Jeugd. Zij stellen dat de hygiëne, welzijn en veiligheid van zowel de jongeren als het personeel in het geding zijn. ‘Dit is wat mij betreft onacceptabel’, schrijft Van der Burg.

Onvoldoende

Tot nu toe komen gemeenten onvoldoende over de brug, vindt hij. De bewindsman vraagt gemeenten alsnog locaties beschikbaar te stellen waar structureel 50 tot 80 minderjarige vreemdelingen kunnen worden opgevangen. En nogmaals vraagt hij elke provincie voor deze groep 25 tot 30 eengezinswoningen vrij te maken. Het COA gaat binnen bestaande en nieuwe asielzoekerscentra (azc's) op zoek naar extra ruimte voor de opvang van kinderen. Als bestaande kleinschalige opvang, die nu is bedoeld voor volwassenen, ook geschikt blijkt voor kinderen, zullen die voorrang krijgen. Het COA gaat gemeenten hier voor benaderen.

Uitspraak

De oproep aan gemeenten is de eerste reactie van de staatssecretaris op een uitspraak van de rechter, dat Nederland niet voldoet aan de normen voor menswaardige opvang van asielzoekers. De rechter bepaalde onder meer dat per direct minderjarige vreemdelingen niet meer in de crisisnoodopvang mogen worden geplaatst. Het kort geding was door VluchtelingenWerk aangespannen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid bestudeert de uitspraak. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De organisatie rond asielzoekers en vluchtelingen bij het Rijk zelf is te triest voor woorden. Bijna ongelimiteerde toelating en slecht geregelde en nog steeds niet over het gehele land gespreide opvang. Drop het bij de gemeenten en die moeten het maar weer opknappen. Kom na meer dan 15 jaar politiek prutsen eindelijk eens gezamenlijk met goed structureel asiel- en vluchtelingenbeleid.
Hans Bakker
Meer dan 30 jaar prutsen. De asielstromen kwamen eind jaren ‘80 op gang met de opkomst van het internationale vliegverkeer. Daarvoor waren er geen vluchtelingen. Uch… Natuurlijk, er waren toen ook vluchtelingen te over, maar die hadden nog niet gehoord van het woord “asiel”. En het EVRM op basis waarvan beroep openstond, was er nog maar net. Door de wet openbaarheid van bestuur was de vreemdelingencirculaire pas begin jaren ‘80 openbaar. Inmiddels hebben we een volledig geïnstitutionaliseerd asielsysteem met een Europese opvangrichtlijn en een richtlijn voor gezinshereniging. Iedereen op aarde heeft het “recht” om in Ter Apel asiel aan te komen vragen en een verhaal op te hangen dat niet te controleren is. Ja, er worden wel vragen gesteld om verhalen te controleren. Maar als je homo stelt te zijn en uit Oeganda komt, dan is je status direct binnen. Uit onderzoek blijkt dat ca. 300 Oegandezen zich ten voordeden als homo terwijl zij dat niet waren. Jammer hoor. We kunnen echte vluchtelingen overal ter wereld zo ophalen. Dan leveren we echt een bijdrage. Maar dit????
Advertentie