Advertentie
sociaal / Nieuws

Vakbond: ‘Werkdruk jeugdbescherming moet omlaag’

‘Onze jeugdbeschermers nemen geen genoegen meer met alleen maar praatjes en beloftes’, zegt vakbondsbestuurder Maaike van der Aar.

27 februari 2023
Jeugdbeschermers lopen in optocht naar de Tweede Kamer (24 november 2022)
Jeugdbeschermers lopen in optocht naar de Tweede Kamer (24 november 2022)ANP / Sandra Uittenbogaart

Als er niet snel afspraken worden gemaakt over de werkdruk in de jeugdbescherming, dan nemen jeugdbeschermers het heft in eigen hand. Ze gaan dan zelf de caseload verlagen, waarschuwt vakbond FNV.

Coördinerend strateeg dijkprojecten

JS Consultancy
Coördinerend strateeg dijkprojecten

Leidinggevende P&O en Flexpool

Gemeente Meierijstad
Leidinggevende P&O en Flexpool

Twee keer zo hoog

Jeugdbeschermers voeren al zo’n vijf maanden actie vanwege de hoge werkdruk waarmee ze te maken hebben. De gemiddelde caseload van een jeugdbeschermer – het aantal kinderen of gezinnen dat een professional onder zijn of haar hoede heeft – ligt volgens vakbond FNV twee keer zo hoog als wat maximaal verantwoord is.

Maar de eerste onderhandelingen tussen FNV, werkgevers, gemeenten en het ministerie van Justitie en Veiligheid, die een oplossing zouden moeten bieden voor de crisis in de jeugdbescherming, hebben nog niet tot concrete stappen geleid, meldt de vakbond.

Ultimatum

‘Het idee dat er nu stevige keuzes gemaakt moeten worden, die mogelijk ook pijn gaan doen, moet nog landen’, zegt FNV-bestuurder Maaike van der Aar over die gesprekken. ‘Dat is echter de enige manier om uit deze verschrikkelijke impasse te komen.’

Van der Aar: ‘Onze jeugdbeschermers nemen geen genoegen meer met alleen maar praatjes en beloftes.’ De vakbond stelt haar gesprekspartners daarom een ultimatum. ‘Als we komende maand niet tot concrete maatregelen komen die direct ingevoerd kunnen worden, dan gaan we zelf de caseload verlagen. Linksom of rechtsom, die werkdruk gaat naar beneden.’

Wachtlijst

Donderdag bleek uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV) dat er nog veel mis gaat in de jeugdbescherming. Kinderen met een jeugdbeschermingsmaatregel moeten te lang wachten op passende hulp of krijgen helemaal geen passende hulp. Soms staan ‘honderden kinderen’ op een wachtlijst, constateren de twee inspecties.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

PJ Westerhof LL.M MIM
Wellicht kan 'de jeugdzorg' eerst eens de hand in eigen boezem steken?
De miljoenenverslindende maar ineffectieve jeugdzorg lijdt al jaren aan een management-waterhoofd en vergadercultuur.
Dat alles ten koste van de mensen op de werkvloer.
Sabina van Heerwaarden
Op LinkedIn komt er wel eens voorbij dat er wederom aan de processen gesleuteld gaat worden. Misschien is het tijd om eens dieper te kijken en te onderzoeken wat goed is voor de medewerkers en de jeugd? Wat hebben zij nodig om goede ondersteuning te krijgen/geven en daarvan uit de processen op te zetten. Deze kinderen zijn onze toekomstige maatschappijdragers, hoe gaat dat er dan uit zien?
Advertentie