Advertentie
sociaal / Nieuws

Pas in 2021 nieuw woonplaatsbeginsel jeugdhulp

Het nieuwe woonplaatsbeginsel wordt pas in 2021 ingevoerd. Dat hebben gemeentekoepel VNG en het ministerie van VWS onlangs besloten.

31 januari 2019

De ingangsdatum van het nieuwe woonplaatsbeginsel wordt met een jaar uitgesteld. Dat hebben gemeentekoepel VNG en het ministerie van VWS besloten. Het zou per 2020 worden aangepast.

Niet haalbaar

Belangrijkste reden van het uitstel is dat de wet op zijn vroegst eind dit jaar klaar zal zijn. Implementatie per 2020 is daarmee niet haalbaar. Ook is besloten de compensatieregeling voor voogdij en 18+ nog een jaar te verlengen.

Financiële parten

Het huidige woonplaatsbeginsel, dat bepaalt wie de rekening voor de geboden jeugdhulp betaalt, speelt een aantal gemeenten (financiële) parten. Het gaat daarbij om gemeenten met gespecialiseerde zorginstelling binnen hun gemeentegrenzen. In het nieuwe woonplaatsbeginsel wordt de gemeente waar de jongere vandaan komt, verantwoordelijk voor de kosten van de jeugdhulp bij verblijf.

Historisch zorggebruik

Zodra het woonplaatsbeginsel is aangepast, kan ook het budget voor voogdij en 18+ objectief worden verdeeld. Vanwege het uitstel van de invoering van het nieuwe woonplaatsbeginsel worden deze budgetten voorlopig nog verdeeld op basis van historisch zorggebruik.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie