Advertentie
sociaal / Nieuws

Ouderen Montferland krijgen poetshulp terug

De gemeente Montferland in de Gelderse Achterhoek moet twee oudere inwoners per direct weer drie uur per week huishoudelijke hulp aanbieden, zo heeft de rechter geoordeeld.

09 maart 2015

De gemeente Montferland in de Gelderse Achterhoek moet twee oudere inwoners per direct weer drie uur per week huishoudelijke hulp aanbieden. Die uitspraak van de bestuursrechter van de Rechtbank Gelderland, maandagmiddag, is een voorbeelduitspraak die in veel meer gemeenten gevolgen gaat krijgen voor ouderen die schoonmaakhulp opeens niet meer vergoed krijgen.

Algemeen gebruikelijk
Montferland bepaalde vorig jaar, net als veel andere gemeenten, dat per 1 januari alle schoonmaakhulp onder de drie uur per week 'algemeen gebruikelijk' is. En dat die eerste drie uur hulp dus niet langer vallen onder de wettelijke gemeenteplicht (Wet maatschappelijke ondersteuning, Wmo) om inwoners te helpen bij het langer zelfstandig blijven wonen.

Vervuild huis
De rechter is het met de ouderen en hun jurist eens dat niet zonder gedegen onderzoek kan worden aangenomen dat de ouderen de drie uur per week wel zelf kunnen betalen of de schoonmaak in familie- of kennissenkring kunnen regelen. En dat een vervuild huis de gezondheid kan aantasten.


Standaard 1,5 uur
Tegelijk met de uitspraak in Arnhem, deed ook de bestuursrechter in Utrecht een uitspraak, die als voorbeeld kan gaan gelden voor andere gemeentes. Utrecht bepaalde niet dat hulp onder de drie uur zelf betaald moet worden, maar dat iedereen met recht op huishoudhulp eerst standaard 1,5 uur per week krijgt.


Maatwerk
Sommige ouderen kregen daardoor opeens veel minder hulp; bijvoorbeeld van vijfenhalf en drie uur naar anderhalf uur in de voorbeeldzaak. De rechter in Utrecht stelt nu dat anderhalf uur een redelijke norm is, maar dat de gemeente wel beter onderzoek moet doen of aanvullend maatwerk nodig is als men daarom vraagt. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hans wieser / senior project/programmamanager
Betekent dit dat ik in ieder geval anderhalf uur huishoudelijke hulp terug krijg ipv dat zelf te moeten betalen? De tekst van bovenstaand bericht is voor mij niet helemaal duidelijk. Wie kan mij dat uitleggen?
Advertentie