Advertentie
sociaal / Nieuws

Burgemeester: tentenkamp mag blijven

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam wil wel dat hoogzwangere vrouwen, kinderen en zieken uit het kamp vertrekken.

04 oktober 2012

Het tentenkamp in de Amsterdamse wijk Osdorp waar sinds vorige week zo'n 40 uitgeprocedeerde asielzoekers bivakkeren, mag voorlopig blijven staan. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

Zwangere vrouwen
Wel heeft hij een aantal voorwaarden gesteld. Zo mag het aantal tenten niet verder toenemen. Ook vindt de burgemeester de aanwezigheid van hoogzwangere vrouwen, kinderen en zieken op het voormalige schoolplein aan de Notweg niet acceptabel. Van der Laan bracht woensdagavond een bezoek aan het kampement, dat is aangemerkt als demonstratie. De aanwezigen hebben toegezegd dat de actie niet in omvang zal toenemen.

Gesprekken voeren 

De burgemeester vindt dat de asielzoekers op een ,,behoorlijke manier'' aandacht moeten kunnen vragen voor hun standpunt, maar benadrukt dat de demonstratie niet oneindig kan voortduren. Hij heeft de dienst Terugkeer en Vertrek van het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd gesprekken te voeren met de mensen die bereid zijn terug te keren naar hun land van herkomst en voor die gevallen onderdak te regelen. Amsterdam zei eerder al de veiligheids- en gezondheidssituatie in het kamp goed in de gaten te houden.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Er zijn vast heel veel socialisten die hun woning en een deel van hun inkomen beschikbaar willen stellen.
Timon
nazi's raus! dom op deze wereld waar je niets aan kan doen waar je geboren bent te zeggen waar je wel of niet mag wonen. nationalisten.trouwens waarom socialisten, je hebt ook nationaal socialisten, en ook sociaal-liberalen, en zo kan je verder gaan.we zijn een rijk genoeg land, dus niet zeuren. we zijn allemaal hier met een zilveren paplepel geboren. en zogenaamd hard werken doet alleen de echte arbeider, de rest doet maar wat.
True
tja, zo gaat dat met socialisten, als ze zelf moeten dokken worden ze hysterisch.

tot zover solidariteit.
Paul de Groot / belastingbetaler
Als socialistische kapitalist heb ik geen enkel probleem met het betalen voor de minderen. Dat fascistische gedoe wat je tegenwoordig leest, met eigen volk eerst en meer van dat verwerpelijke gedoe, daar hou ik mij verre van.
True
Het oer-Hollandse weer lost dit verder op, van linkse praatjesmakers hoef je tenslotte niks te verwachten.
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
Aanbod bepaalt de vraag. Mensen blijven vanzelfsprekend komen naar die handvol economisch en sociaal goede landen in West Europa. Men is onmachtig aan de oorzaken en aanbodkant te werken en dus blijven de beter draagkrachtigen van elders naar dit deel van de wereld komen uit de talrijke probleemgebieden in deze wereld. De minder draagkrachtigen met grote gevaren voor eigen leven in gammele bootjes etc. Als er een flink dorp ieder jaar bij komt heb je allereerst de kosten daarvan om dat op te vangen en vervolgens een enorme druk aan de onderkant.

Voor elk paspoort/verblijfsvergunning een nieuw te bouwen sociale huurwoning is er niet bij. Een betere verdeling in wijken ter voorkoming van eenzijdige wijken is er niet bij.

De reacties komen niet verder als die wij hier kunnen lezen. Syrië en Somalië zijn nog maar 2 landen. Stel dat de rijksten der aarden elk jaar honderdduizenden vliegtickets uitdelen daar en elders, naar Nederland, hoe zouden dan de reacties zijn? Volgens de verdragen moet Nederland die dan opvangen. Nu komen mensen, die wel de middelen hebben, hier zelf naartoe per duizenden per jaar. Dit blijft tot in lengten van dagen dweilen met de kraan open en de gevolgen schuiven we naar voren en kijken er liever van weg. Wie dan leeft wie dan zorgt. Je kunt niet zonder politieke en maatschappelijke gevolgen hier maar van wegkijken. Kennelijk sluit men de ogen voor de opkomst van nationalistische partijen de afgelopen tijd. De PVV heeft vanwege de strijd voor het torentje veel zetels verloren en de reflex is nou onder kiezers, het eigen hachje en sociale zekerheid bij links te zoeken. Economische problemen zullen als de Euro niet klapt herstellen. De ontwikkelingen met immigratie en integratie zijn onomkeerbaar en de maatschappelijke negatieve gevolgen daarvan lost zich niet op als een dalende en stijgende economie. Vele wensdenkers koesteren zich liever in het vermeende gevoel van sociaal zijn en de gevolgen in toch al zwakke wijken te leggen en bij velen die niet meer het gevoel hebben nog in Nederland te wonen. De PVV is op deel van agenda nog een aantrekkelijke partij voor vele kiezers. Zou de PVV een concurrent krijgen die aanspreekt op een brede agenda zou die het politieke landschap opnieuw op grondvesten doen schudden. Net als na de moord op Fortuyn zakt men terug in oude vertrouwende patronen en toen kwam Verdonk en daarna de PVV. Men leert niet van duidelijke signalen vanuit samenleving, maar is liever bezig met wensdenken. Dat kan ook in het slechtste geval betekenen, als overige grote issues onbeheersbaar worden, dat gebeurt wat ook in Griekenland is ontstaan als reactie en een extreme partij grote verkiezingswinst haalt.

Nimmer hoor je bij dit soort onderwerpen en de wegkijkers van de gevolgen, waar dan de grenzen liggen voor het aantal die nog tussen nu en 10 jaar opgevangen kunnen worden. 100.000? 250.000? 500000? 1.000.000? Zeg er dan ook bij waar voor dat doel op bezuinigd moet worden? Defensie?, Zorg? Onderwijs? Openheid zou het debat wel zuiverder houden dan allerlei kreten vanuit mensen die de zaken op zijn beloop willen laten uit een vermeend sociaal gevoel.

Advertentie