Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten luiden noodklok over jeugdzorg

Gemeenten luiden de noodklok over de kosten van de specialistische zorg voor kinderen. Vanwege de tekorten willen steden als Leeuwarden, Eindhoven en Hengelo dat huisartsen minder minderjarigen doorverwijzen. Daarnaast moet het Rijk meer geld bijdragen aan jeugdzorg.

07 juni 2018

Gemeenten luiden de noodklok over de kosten van de specialistische zorg voor kinderen. Vanwege de tekorten willen steden als Leeuwarden, Eindhoven en Hengelo dat huisartsen minder minderjarigen doorverwijzen. Daarnaast moet het Rijk meer geld bijdragen aan jeugdzorg.

Noodklok
Terneuzen, Eindhoven, Henglo, Enschede, Zoetermeer, Zaanstad, Leeuwarden. Ze kampen met miljoenentekorten voor de jeugdzorg. Gezamenlijk luiden ze de noodklok over de kosten van de specialistische zorg voor kinderen, meldt Trouw.

Versoberen
Huisartsen zouden minder kinderen moeten doorverwijzen, vinden de gemeenten. Ook zou het Rijk meer geld moeten bijdragen aan de jeugdzorg. ‘Wij horen van het Rijk: jullie moeten je budget maar beter verdelen’, zegt wethouder Claudio Bruggink van Hengelo in Trouw. ‘Maar de tekorten in het sociale domein zijn te groot. Zo wil Hengelo de vergoedingen gaan versoberen.

Sociale wijkteams

Ook de Zeeuwse gemeenten stevenen af op een miljoenentekort op de jeugdzorg. Het verwachtte tekort bedraagt 10 miljoen euro. De afgelopen jaren kwamen de gemeenten ook geld tekort, maar niet zo veel als nu. In de gemeente Delfzijl is het tekort ook al opgelopen tot bijna een miljoen. Leeuwarden komt zelfs 12 miljoen tekort. De nieuwe coalitie in Leeuwarden vindt dat het decentraliseren van de jeugdzorg nog steeds goed uitpakt, maar de nieuwe sociale wijkteams kunnen nog niet dure behandelingen en opnames voorkomen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.F.Willems / pensionado
Er is natuurlijk een eenvoudige oplossing voor dit probleem: laat de meest ervaren/deskundige krachten de intakes doen, zoals tot ver in de jaren zeventig in de gehele hulpverlening standaard was.
Manu / Beleidsadviseur
Als onze huisarts niet had ingegrepen, zat ons kind nu nog diep in de problemen. Na een heel kort traject (3 maanden) met echte specialisten, gaat het weer als een speer door het leven.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Uiteindelijk is een specialistische analyse veel goedkoper dan dat gekwakkel door basaal opgeleide zorgverleners aan de voorkant, zeker als je de uren van die (wel oprecht goedbedoelende) mensen meetelt. De mate van (specialistische) zorg die vervolgens nodig is, kan per kind verschillen. Waar geen dure zorg nodig is, hoeft die ook niet te worden verleend.

Onjuist, of niet behandelde kinderen zorgen hun hele leven lang voor hoge maatschappelijke kosten.

Nog los van het feit dat onze kinderen toch echt recht hebben op de beste zorg. Ons kind is gered en zal naar alle waarschijnlijkheid geen jeugdzorg meer nodig hebben, maar ik betaal desondanks met alle plezier meer belastingen om andere kinderen dezelfde goede behandeling te doen toekomen.

Maar wellicht is dat niet eens nodig als we in dit land andere prioriteiten stellen.
Advertentie