Advertentie
sociaal / Nieuws

Teeven besluit snel over bij gemeente bekende asielkinderen

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zal de komende dagen besluiten of enkele tientallen asielkinderen toch in Nederland mogen blijven in het kader van het kinderpardon.

04 maart 2015

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zal de komende dagen besluiten of enkele tientallen asielkinderen toch in Nederland mogen blijven in het kader van het kinderpardon. Het gaat om veertig gezinnen. Twee andere gezinnen mogen al in Nederland blijven maar hij zal de gronden voor hun vergunning opnieuw bekijken.

Raad van State
Teeven zei dat naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State woensdag over de kinderpardonregeling. De regeling geldt voor asielzoekerskinderen (en gezinsleden) die langer dan vijf jaar in Nederland zijn zonder verblijfsvergunning.

Rijksinstantie
Over de criteria van de regeling ontstond veel ophef, onder meer over de eis dat betrokkenen in beeld moesten zijn geweest bij een rijksinstantie. De hoogste rechter heeft nu bepaald dat vreemdelingen inderdaad moeten zorgen dat ze onder toezicht blijven van vreemdelingeninstanties van het Rijk, zoals de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, de Dienst Terugkeer & Vertrek (DTV), de Vreemdelingenpolitie of voogdijinstelling Nidos.

Burgemeesters
De raad vindt het niet voldoende dat zij contact hebben met bijvoorbeeld een gemeente, omdat die volgens de raad niet gaan over het vreemdelingenbeleid. Er was veel kritiek op deze voorwaarde, onder meer vanuit de Tweede Kamer en van burgemeesters. Zij vonden dat gezinnen ook onder het pardon moesten vallen als die bekend waren bij gemeenten. Sommige gezinnen verbleven al lange tijd in gemeenten, ook al moesten ze na de afwijzing van hun asielaanvraag eigenlijk vertrekken.

Verschillende nuances
Door de uitspraak kan Teeven zijn beleid overeind houden. Hij hoeft gezinnen nu toch geen verblijfstitel te geven als zij buiten het rijkstoezicht zijn geraakt. De overgebleven veertig dossiers worden binnenkort afgehandeld, maar hij weet nog niet hoeveel vergunningen er nog uit voortkomen. Dat komt omdat in de vier zaken die de Raad van State beoordeelde ook nog verschillende nuances zijn die allemaal moeten worden meegewogen. Teeven hoopt dat met het oordeel van de raad nu een eind komt aan de discussie over de criteria. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie